Zo laat je handen of voetjes voor altijd bestaan: Bodycasting

Bodycasting handen

Jennifer van Memory Bodycasting maakt beelden van handen of voeten van volwassenen, kinderen of stilgeboren baby’s. Van mensen ‘bij leven’ maar ook van mensen en kinderen die net zijn overleden, die gaan overlijden of van mensen die juist nu heel graag een tastbare herinneringen willen voor later.

Hoe Jennifer is begonnen met bodycasting

Toen Jennifer ongeveer 20 weken zwanger was, kreeg ze aanhoudende, onverklaarbare weeën. Na de nodige onderzoeken bleek dit door een infectie te komen. De infectie had ook het vruchtwater inclusief hersenen en verschillende organen in de buik van haar zoontje Dan bereikt. Uiteindelijk hebben zij Dan geboren laten worden. Wetende dat hij met 21 weken direct zou komen te overlijden.

‘Te klein voor de wereld. Stil in onze armen. Hij was zo prachtig, zo compleet.’

Het overlijden van Dan heeft Jennifer geïnspireerd om haar leven om te gooien. Dankzij hem is zij nu al vijf onderweg met datgene waar ze zelf heel blij van word, maar waar ze andere ouders – of mensen die van iemand houden – ook heel blij mee maakt. Namelijk het maken van herinneringsproducten of cadeaus van hars in de vorm van 3D hand-, voet- of andere afdrukken lichaamsafdrukken.

Welk materiaal wordt er gebruikt?

De mallen voor de afdrukken – bestaande uit alginaat, worden gevormd door eigen unieke handen of door mensen die samen elkaars hand vasthouden – met meer dan twee personen kan ook. Ook 3D afdrukken van gipsen handjes of voetjes zijn mogelijk. Na een bijzondere casting giet Jennifer de mallen op met hars. Deze hars is heel sterk, gaat jaren mee en kan geschilderd worden in elk wenselijke kleur. Veel gekozen kleuren zijn brons, zilver, goud of koper, maar andere kleuren zijn ook zeker een optie. Om de afdrukken nog steviger te laten staan, worden zij altijd gemonteerd op een sokkel van hout, marmer, graniet of agaatschijf.

Waarom kiezen voor een handbeeld?

Het is een unieke, tastbare herinnering. Handen zeggen veel, zijn heel symbolisch. Handen die elkaar vasthouden staan voor verbondenheid, liefde en het samenzijn. Deze verbondenheid en liefde willen mensen graag ook na de dood nog als tastbare herinnering bij zich hebben. Door de gedetailleerde uitwerking – in een mooie kleur op een sokkel ziet het eruit als kunst en kun je het overal in huis plaatsen.

Waarom bij Jennifer?

Jennifer neemt de tijd voor je, ziet de waarde van het hele proces en heeft zelf de ervaring van een overleden kindje. ‘Wat ik zo mooi vind aan dit werk is het contact met mensen in een bijzondere periode van hun leven. Het maken en – ook kiezen voor dit product – is vaak een proces. Het is niet even: we gaan een handbeeld maken en klaar. Er zit altijd een verhaal achter, het begint vaak al bij het eerste gesprek. Mensen willen niet voor niets een handbeeld, het heeft altijd met liefde te maken. Ze hebben gehoord dat iemand ernstig ziek is en komt te overlijden, iemand is net overleden of ze weten dat ze gaan bevallen van een stilgeboren kindje. Natuurlijk is er dan veel verdriet en boosheid maar ook de trots die zij voelen voor hun baby, dat is wat ik zo graag naar voren wil halen. Die liefde. Dat ze in alle pijn ook weer voor even die roze wolk voelen, alsof ik op kraambezoek ben.

Dat is wat ik met mijn ervaring ook zo goed snap. De trots op je overleden kindje, hoe groot of juist hoe klein ook. Dan kwam met ons mee naar huis, hij lag (stil opgebaard) in een bakje met ijskoud water. Ik keek naar mijn overleden kindje en het enige wat ik kon denken was, wat ben je prachtig. Dus dat laat ik vooral naar voren komen tijdens de casting.

Hoe werkt het?

Van te voren zal beoordeeld worden van welke handjes of voetjes het mooiste resultaat te halen is, zonder deze te beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan wondjes of blaasjes of een plekje waar het infuus heeft gezeten. Jennifer wil eervol omgaan met de overledenen. ‘Ik maak ook hand- en soms voetafdrukjes van stilgeboren kindjes, waarbij ik er goed op let of het huidje het ‘aan kan’. Meestal is dat na 21 weken zwangerschap geen probleem, daarvoor is het huidje nog te fragiel en beschadigt het te snel. Bij dit soort hele kleine handjes en voetjes blijft het alginaat in de emmer en smeer ik het er zachtjes op. Bij grotere handen  Je gaat namelijk met je handen – alleen of samen (of voeten dat kan ook) in alginaat. Dat is een soort zachte gel-substantie waar je je hand in plaatst. Na een tijdje sluit dat zich zachtjes om je hand heen, dan trek je je hand er rustig weer uit. Dit is de mal die ik later in mijn werkplaats op met hars.

Bodycasting handen na overlijden

Die mal maken kan dus met levende handen, maar ook met handen van overledenen worden gemaakt. Als een kindje of persoon gebalsemd is werkt dat ‘prettig’. De handen zijn dan nog zacht en soepel, maar ook als iemand opgebaard is op een koelingsplaat is het mogelijk. Ik heb inmiddels zoveel ervaring dat ik er altijd wat moois van kan maken. Lees hier meer over het balsemen van kinderen. 

Bodycasting handen

Gipsen voet- of handafdruk verstevigen

Het is ook mogelijk om een gipsen afdrukje te gebruiken voor de mal. Dus wanneer dat het enige is wat er nog is (als de persoon of het kindje bijvoorbeeld al een tijdje is overleden en iets nieuws maken niet meer mogelijk is) dan gebruik ik – het vaak kwetsbare – gipsen afdrukje om daar een nieuwe mal van te maken en deze op te gieten met hars zodat hij steviger is en generaties meegaat. Mocht het gipsen beeldje juist hetgeen zijn dat je graag bewaard kan ik ook dat restaureren, verstevigen en op een sokkel plaatsen, om zo de beelden nog minder kwetsbaar te maken.

Bodycasting ook mogelijk bij jou thuis

Ik kom bij mensen thuis als iemand komt te overlijden of al overleden is. Dit is ook vaak mogelijk in ziekenhuizen, hospices of uitvaartcentra. Dat is helemaal niet gek en wordt vaker gedaan dan je denkt. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om bij mij thuis in het atelier te komen, als je ‘bij leven’ nog een mooie herinnering wil maken voor later.

Vol passie en empathie doe ik mijn werk, met liefde begeleid ik families en gezinnen door het mooie proces. Want een herinner8ing begint al bij de casting zelf. Een tastbare herinnering maak je nu voor later.

Ook te volgende via facebook en instagram. Kijk voor de tarieven en meer info op www.memorybodycasting.nl