Rouwretraite Ruimte voor Jou

Mei 2023: zes mensen nemen deel aan de rouwretraite in Olst. De groep is gemêleerd: er is rouw om een vader, rouw om partners, rouw om een zoon en om een kind dat nooit geboren is. Als de eerste dag voorbij is voelen we de rust nederdalen. Het gevoel dat dit een plek is waar alles er mag zijn is voelbaar voor iedereen. De bedding voor nog meer kwetsbaarheden is gelegd. Maskers mogen af. Niks hoeft meer, we hoeven nergens meer heen en er hoeft niets opgelost te worden. We hoeven alleen nog maar te zijn. We zijn met zijn allen, en ieder voor zich, aangekomen in de ervaring van de retraite. Hè hè.

Jouw kwetsbaarheid in een groep

Ieders rouw is uniek. Je zal het herkennen, dat zelfs wanneer je iemand spreekt die ook een kind is verloren, je toch ook dingen anders beleeft. In een rouwretraite is dat niet anders. Jouw verhaal en alles wat je bij je draagt is uniek, tegelijk herkennen we heel veel in elkaars pijn en zeker als er volledige aandacht voor is. In een rouwretraite ontstaat in de eerste en tweede dag zo vaak verbinding tussen de deelnemers op een diepe laag. Dit omdat er ruimte is voor kwetsbaarheid, en ook ruimte voor datgene dat de kwetsbaarheid nog even wil beschermen. Als alles dat er is oké is en erkenning krijgt, dan kan ieder voor zich de verbinding aangaan met wat er leeft. Dat geeft een gevoel van veiligheid. Je kan zeggen wat gezegd wil worden, op een manier die past, de groep vormt een bedding daarvoor.

Verbinding met je lichaam maken vraagt tijd en ruimte

Lichaamswerk is een belangrijk onderdeel in de retraite. Voor veel deelnemers betekent dat het vergroten van het lichaamsbewustzijn. Je lichaam geeft allerlei signalen af. Soms zijn de signalen sterk, als je bijvoorbeeld stijve schouders hebt of veel last van buikpijn. Maar het lichaam geeft ook hele subtiele signalen af, zoals b.v. een licht drukkend gevoel op je borst als je over je werk vertelt. Alles wat je meemaakt en zelfs elke gedachte die je hebt, heeft een effect op je lijf. Ook in het proces waar jij doorheen bent gegaan heb je vast ook hele intens fysieke herinneringen, en hoe is dat nu? En hoe ga je nu om met de signalen in je lijf? In een retraite gaan we heel bewust kijken naar de signalen die jouw lichaam afgeeft. Als je het niet gewend bent, is het fijn dat we hier wat meer tijd voor hebben. In een periode van rouw kan je lichaam een wegwijzer zijn. In een retraite ervaar je dat aan den lijve. We helpen je de taal van je eigen lichaam te verstaan en dat is een rijke aanvulling op de taal van je hoofd…

Weg van het alledaagse

Echt helemaal weg zijn uit je dagelijkse leven, zonder veel afleiding nodigen we uit de beweging naar binnen te maken. Door vijf dagen op jouw tempo en op een veilige plek met je rouw bezig te zijn, krijg je misschien wat helderder zicht en kun je een stapje maken. Je hoeft je niet telkens te herpakken, het is meer als een ‘flow’. Tijd is een raar iets in de retraites, dat zul je merken. We maken verbinding met ons lijf en dat wat gezien wil worden. Er ontstaat ruimte en zachtheid. Wij zien ook dat mensen letterlijk verzachten in de retraite. Harde trekken in het gezicht, worden mild. Het vechten is opgehouden en heeft plaats gemaakt voor omarmen.

Nazorg

In de retraite is er altijd aandacht voor hoe het zal gaan als je weer thuis bent. We komen er in een nazorggesprek op terug. Vaak voeren deelnemers na afloop ook hele simpele dingen door. Ze hebben kennis gemaakt met de weldaad van stilte of rust en zorgen voor deze momenten in het dagelijks leven. Niet zelden gaan mensen door met een vorm van lichaamsgerichte therapie, omdat de helende werking ervan helder is geworden.

Zou je ook graag mee willen doen? In de retraite van 13 tm 17 november zijn nog een paar plaatsen vrij. De daarop volgende retraite is in februari 2024. Ook daar kan je je al voor aanmelden.

Stuur een mailtje naar info@rouwretraitesruimtevoorjou.nl om een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek te vragen.

Els en Maartje

Rouwretraites Ruimte voor jou