Afscheidsfotograaf Lisa: ‘Na het overlijden van mijn neefje wist ik: dit is wat ik wil doen’

Afscheidsfotograaf;afscheidsfotografie

Als het 16-jarige neefje van Lisa Berkhuysen (29) zeer plots overlijdt, twijfelt ze geen moment. Ze kruipt achter haar lens en maakt een prachtige fotoserie als aandenken. Het raakt haar zó diep dat ze besluit om haar carrière als trouwfotograaf te verruilen voor één als afscheidsfotograaf. “Ik voelde: dit is wat ik wil doen.”

“Mees was een hele sociale jongen. Hij maakte met iedereen een praatje en was oprecht geïnteresseerd. Als ik op visite kwam vroeg hij áltijd hoe het met mij ging”, vertelt Lisa.  “Humor, had hij ook. Hij vond het heerlijk om z’n ouders en zijn jongere zusje te plagen. Mees was gewoon heel fijn gezelschap en iedereen genoot als hij er was. Dat maakt het verlies van Mees ook zo intens verdrietig.”

Plotseling verlies 

De o zo geliefde Mees wordt een kleine twee jaar geleden abrupt uit het leven gerukt, als hij betrokken raakt bij een verkeersongeval. “Hij was op de fiets en werd aangereden door een auto. Met spoed is hij naar het ziekenhuis gebracht. Artsen hebben nog geprobeerd om zijn leven te redden, maar tot ons grote verdriet is Mees de volgende ochtend overleden. Ze besloten de machines uit te zetten aangezien ze niets meer voor hem konden doen.”

Lisa, die dan al een opleiding volgt als fotograaf, legt de uitvaart van haar jongere neefje vast. “Ik twijfelde geen moment toen mijn oom en tante vroegen of ik foto’s wilde maken. Het was fijn om op die manier iets voor ze te kunnen betekenen. Vooral ook omdat je op zo’n moment weinig meekrijgt. Door de foto’s kun je later altijd nog even terug naar dat moment, dat gevoel, die herinnering. Dat vind ik heel bijzonder.”

Afscheidsfotograaf

Van bruidsfotograaf naar afscheidsfotograaf 

De familieband was al hecht, maar door het overlijden van Mees groeit de familie nog meer naar elkaar toe. “Ik wilde iets doen met dat gevoel. Zo ontstond het idee om een boekje te maken over Mees. Ik heb iedereen in de familie een eigen pagina gegeven waar ze hun dierbare herinnering aan Mees konden beschrijven en vervolgens heb ik daar een foto bij gemaakt met Mees zijn foto op de achtergrond.”

“Ik vond het zo mooi om te maken én te overhandigen”, vertelt Lisa trots. “Door de emotionele reactie van familieleden zag ik ook meteen hoe dierbaar het voor iedereen was. Dát was het moment waarop ik dacht: dít is wat ik wil. Als dit voor mijn familie zo waardevol is, dan moet dat toch voor veel meer mensen zo zijn? Ik besloot de bruidsfotografie, wat ik op dat moment veel deed, in te ruilen voor afscheidsfotografie.”

Afscheidsfotograaf
Een foto uit de serie met Mees op de achtergrond

Dierbaar aandenken

De gepassioneerde fotograaf werkt niet volgens een vast format, maar maakt een product geheel op maat. “Het mooist vind ik het om eerst naar een verhaal te luisteren en samen een product te creëren dat past bij de herinneringen die iemand heeft aan een overleden dierbare. Dat kan een boekje zijn, een video maar ook een shoot op een plek die bijvoorbeeld heel belangrijk was voor iemand. Eigenlijk kan alles wat met rouw en herinnering te maken heeft.”

“Het fotograferen van herinneringen vind ik het mooiste om te doen. Dit kan vlak na een overlijden zijn, maar ouders mogen mij ook benaderen als ze na verloop van tijd een herinnering aan een kind op een bijzondere manier willen laten vastleggen. Maar ook laatste dagen thuis of een uitvaart leg ik vast. Ik maak niet alleen foto’s die mooi zijn, maar probeer ook een gevoel over te brengen zodat je na afloop terug kunt gaan naar dat moment dat zo dierbaar voor je was.”

Afscheidsfotograaf

Mijn passie als afscheidsfotograaf 

Mensen mogen zelf met een idee komen, maar Lisa denkt ook graag mee. “Soms zijn het kleine dingen die mooi zijn om vast te leggen. Mijn oom, tante en nichtje bijvoorbeeld sliepen de eerste maanden na het overlijden van Mees in de woonkamer omdat ze dichtbij elkaar wilden zijn. Dat heb ik vastgelegd. Dat lijkt misschien iets kleins, maar nu twee jaar later zie je – mede door die foto’s – hoe sterk en liefdevol hun band eigenlijk is.”

“Fotograferen is altijd een passie geweest, maar altijd had ik het gevoel dat ik ‘iets’ miste. Door het overlijden van Mees en de foto’s die ik voor de familie heb mogen maken, klikte het. Alsof alles op z’n plek viel. Het geeft zoveel voldoening om mijn passie en creativiteit te gebruiken om iets heel dierbaars voor mensen te creëren. Iets waar ze troost uithalen en met een warm en liefdevol gevoel aan kunnen blijven terugdenken.”

Wil je meer weten over Lisa of wil je samen met haar een product creëren dat je herinnert aan je zoon of dochter? Kijk dan op www.rauwverhaal.nl. Met de korting NEL20 krijg je 20% korting op een product naar keuze.