De kracht van meditatie tijdens rouw en verdriet

Meditatie rouw en verlies
Meditatie tijdens rouw kan een hulpmiddel zijn om je – vaak drukke geest – tot rust te brengen, om dichtbij je gevoel te komen en weer kleine lichtpuntjes te ervaren. Wat meditatie precies is, hoe het werkt en waarom het tijdens rouw kan helpen, lees je hier!
Waar de één zweert bij meditatie, krijgt de ander er eerder een zweverig gevoel bij. Beelden van monniken in oranje gewaden of geitenwollensokken-types duiken op. Niets is minder waar! Mediteren kan ook gewoon thuis in je joggingbroek op de bank of in het zonnetje in de tuin. Het is voor mannen, vrouwen, kinderen …eigenlijk voor iedereen. Mediteren is simpelweg niets meer dan een praktische tool om volledig in het nu te zijn. Het brengt je drukke geest tot rust waardoor je in een andere staat van bewustzijn komt. Deze staat van bewustzijn geeft je een gevoel van rust, stilte en liefde. Alleen hoe bereik je deze ontspannen staat van zijn?

De kunst van het ademhalen 

Vaak wordt gedacht dat mediteren heel ingewikkeld is. Dat je een duur meditatiekussen nodig hebt, je je in een bepaalde positie moet wringen omhult met kaarsen en wierook. Maar dat hoeft helemaal niet. Mediteren kan ook tijdens een boswandeling, in bed, op de bank en zelfs tijdens het dansen. Er zijn verschillende manieren bijvoorbeeld op basis van geluid, mantra’s, stilte of ademhaling.  We ademen de hele dag in en uit zonder dat we daar bewust bij stilstaan. Het gaat vanzelf. Bij een meditatie op basis van ademhaling ligt de focus op je adem. Je ademt rustig in en uit. Voelt hoe de lucht bij elke inademing je neus binnenstroomt en bij elke uitademing je lichaam weer verlaat. Heb je nooit eerder gemediteerd en vind je dit lastig? Doe dan een geleide meditatie waarbij je wordt geleid door een stem. Meditatie tijdens rouw

Meditatie tijdens rouw

In een periode van rouw kan meditatie ook helpen om iets meer rust te ervaren. Vaak breng je – ongemerkt – veel tijd door in je hoofd. Denk aan die nare film die zich steeds opnieuw afspeelt, momenten die door je hoofd blijven dwalen en gedachten die je niet kunt stoppen. Een meditatie, waarbij de focus ligt op je lichaam, zorgt ervoor dat je even uit je hoofd verdwijnt. Dat je contact maakt met je lijf en in het hier en nu bent.  Daarnaast zijn er ook meditaties die ervoor zorgen dat je emoties meer tot rust komen, die je leren ademen door de pijn en het verdriet heen, ervoor zorgen dat de scherpe randjes iets minder scherp worden en je dichtbij je gevoel brengen. Maar er zijn ook meditaties die je kunnen helpen om weer kleine lichtpuntjes in je leven te ervaren. Om mooie herinneringen te koesteren, dankbaarheid te voelen en de liefde te laten stromen.

Meditation Moments

Wil je starten met mediteren, maar heb je géén idee waar je moet beginnen? Dan is Meditation Moments een handig hulpmiddel. Deze app is gevuld met meditaties voor elk moment van de dag. Van een kickstart in de ochtend, een relaxte break tot aan een ontspannen slaapmeditatie. De lengtes variëren van drie minuten tot aan een uur. Extra fijn is dat je tijdens alle meditaties begeleidt wordt door een stem, waardoor je alleen maar hoeft te gaan zitten, je ogen te sluiten en te luisteren. Daarnaast vind je in de app ook nog een muzieksectie, verschillende luisterboeken van Michael Pilarczyk en programma’s over bijvoorbeeld je ademhaling, affirmaties en je mindset. Plus een beginnerscursus mediteren van ongeveer half uur waarin wordt uitgelegd wat mediteren is, wat je kunt verwachten en extra tips om effectief te mediteren.  Meer informatie over Meditation Moments of het 10 dagen gratis proberen? Klik dan hier! Wil je nog meer lezen? In NEL 5  lees je wat je kunt doen als je afdwaalt tijdens een meditatie, wat het effect is van een paar minuten mediteren per dag én de vijf grote voordelen van mediteren. Benieuwd? Je kunt ‘m hier bestellen!