Breathwork en rouw: dit is wat het volgens Sandra kan doen

Breathwork en rouw

Breathwork en rouw: het is een prachtige combinatie volgens Sandra. Na het overlijden van haar enige dochter Megan (15) is Sandra dát gaan doen waar haar hart sneller van ging kloppen en waar ze anderen mee kon helpen: werken als ademcoach. Megan kwam om het leven door een steekpartij in de keuken van haar huis, haar ex-vriendje (16) werd hiervoor opgepakt, ‘Als ik Megan was geweest had ik heel graag gewild dat haar moeder nog iets van haar leven zou maken. En dat is wat ik doe, ik doe dit uit liefde voor haar.’ 

Wat voor meisje was Megan? 

“Megan was een heel leuk, levendig, positief meisje, dat graag lol maakte. Ze nam vaak de rol van mediator op zich, bijvoorbeeld bij haar vriendinnen en bij de basketbalclub. Kwamen er nieuwe mensen bij, dan zorgde zij dat ze erbij betrokken werden. Ze kon heel goed plannen, ze had haar studie al helemaal uitgestippeld. Ze was zelfstandig en heel ondernemend. Ze zat op de havo, dat ging allemaal goed. Ze volgde naailes en wilde graag de mode in. Ze had veel vriendinnen, was een heel sociaal meisje. Heel lief en mooi, dat vinden we natuurlijk allemaal van onze kinderen, ze was mooi van binnen en van buiten.”

Wat kun en wil je over het overlijden van Megan vertellen? 

“Megan kreeg een vriendje, waar ze acht maanden verkering mee had. Hij kwam regelmatig bij ons thuis en is ook mee geweest op vakantie. Maar in de zomervakantie van 2019 besloot ze dat ze de relatie wilde stoppen en hij heeft dat niet kunnen verkroppen. Op de eerste schooldag van het nieuwe jaar is hij naar ons huis gekomen (ik was al naar mijn werk) en heeft hij haar in de keuken doodgestoken.”

Na Megans overlijden ben je je gaan verdiepen in ademwerk en uiteindelijk ben je zelf ademcoach geworden. Wat is ademwerk? En hoe ben je daarmee in aanraking gekomen? 

“Na het overlijden van Megan hebben we hulp gekregen om de traumatische gebeurtenis te ‘verwerken’. Dat praten hielp mij goed, maar op een gegeven moment merkte ik dat het niet meer ‘genoeg’ was, ik was uitgepraat…. Ik heb letterlijk ervaren hoe mij de adem is ontnomen. Dat kan natuurlijk zo zijn als er iets heel moois gebeurt, maar ook als er iets vreselijks gebeurt, zoals bij ons. In mijn borstgebied zat het vast. Ik kreeg steeds meer moeite met ademen, het leek wel alsof er iets op mijn borst drukte. Ik heb verschillende energetische behandelingen gehad, zoals reiki en acupunctuur. Dat was allemaal heel fijn, maar ik merkte niet direct dat het iets voor mij deed. 

Via iemand waar ik meditaties bij deed kwam ik in aanraking met het ademwerk. Ik heb daar voor het eerst de verbonden ademmethode ervaren en merkte direct dat er heel veel ging stromen. Er kwam veel los, veel verdriet, veel tranen. Het was best pittig om door te blijven ademen en door te gaan met die emoties die er boven kwamen, maar daarna voelde ik me een heel stuk lichter en energieker. Dit vind ik interessant, hier wil ik mee verder, dacht ik. Ik ben meerdere sessies gaan doen en elke sessie was weer anders en kwamen er andere dingen naar boven. Je lichaam is zo intelligent dat het loslaat wat losgelaten mag worden, en wat goed is voor jou op dat moment. Dat kan verdriet zijn of boosheid of alle andere emoties die zich hebben vastgezet kunnen op deze manier vrijkomen. “

Hoe werkt zo’n sessie? 

“Bij zo’n sessie lig je ontspannen op een matje. Met de ‘verbonden ademmethode’ adem je heel veel zuurstof in. Bij een normale ademhaling adem je in door je neus, nu doe je dat door je mond. Daardoor stroomt er in korte tijd meer zuurstof door je lijf. Je kunt sensaties gaan ervaren, zoals het tintelen van je lichaam of soms zelfs een beetje verkrampen. Door de grote toevoer van zuurstof kunnen er blokkades – zoals emoties die vastgezet zijn in je lijf – losgeweekt worden. Dan kan de energie weer gaan stromen en dat voel je.”

Kan dit een mooi middel zijn om in te zetten bij rouw 

“Jazeker, maar mensen kunnen ook komen zonder dat ze een vastomlijnde ‘klacht’ hebben. Verlies van een kind, ouder of andere dierbare is een trauma. En trauma gaat vastzitten in je lijf als je de emoties niet goed reguleert, ademwerk kan daar zeker verlichting bij geven.”

Het hele verhaal over Megan en Sandra lezen? Je leest het indrukwekkende verhaal in de nieuwe NEL-Magazine. Nu alvast luisteren? Je hoort het verhaal van Sandra ook in deze podcastaflevering