Meditatie tijdens rouw kan een hulpmiddel zijn om je – vaak drukke geest – tot rust te brengen, om dichtbij je gevoel te komen en weer kleine lichtpuntjes te ervaren. Wat meditatie precies is, hoe het werkt en waarom het tijdens rouw kan helpen, lees je hier!
Waar de één zweert bij meditatie, krijgt de ander er eerder een zweverig gevoel bij. Beelden van monniken in oranje gewaden of geitenwollensokken-types duiken op. Niets is minder waar! Mediteren kan ook gewoon thuis in je joggingbroek op de bank of in het zonnetje in de tuin. Het is voor mannen, vrouwen, kinderen …eigenlijk voor iedereen.
Mediteren is simpelweg niets meer dan een praktische tool om volledig in het nu te zijn. Het brengt je drukke geest tot rust waardoor je in een andere staat van bewustzijn komt. Deze staat van bewustzijn geeft je een gevoel van rust, stilte en liefde. Alleen hoe bereik je deze ontspannen staat van zijn?
De kunst van het ademhalen
Vaak wordt gedacht dat mediteren heel ingewikkeld is. Dat je een duur meditatiekussen nodig hebt, je je in een bepaalde positie moet wringen omhult met kaarsen en wierook. Maar dat hoeft helemaal niet. Mediteren kan ook tijdens een boswandeling, in bed, op de bank en zelfs tijdens het dansen. Er zijn verschillende manieren bijvoorbeeld op basis van geluid, mantra’s, stilte of ademhaling. We ademen de hele dag in en uit zonder dat we daar bewust bij stilstaan. Het gaat vanzelf. Bij een meditatie op basis van ademhaling ligt de focus op je adem. Je ademt rustig in en uit. Voelt hoe de lucht bij elke inademing je neus binnenstroomt en bij elke uitademing je lichaam weer verlaat. Heb je nooit eerder gemediteerd en vind je dit lastig? Doe dan een geleide meditatie waarbij je wordt geleid door een stem.