Zwangerschap na verlies van een kind: hoe doorsta je het?

zwangerschap na verlies

Een roze wolk is voor veel ouders die opnieuw in verwachting raken na het verlies van een kindje, vaak ver te zoeken. Een zwangerschap na verlies brengt veel spanning met zich mee. Drie experts vertellen hoe je angst dragelijker maakt voor jezelf, maar ook waarom het ontzettend belangrijk is om de verbinding te maken met je baby’tje. 

Hoe deal je met angst die ook vaak de kop opsteekt tijdens een nieuwe zwangerschap na verlies?

Doula Linda: “Het belangrijkste is om je te realiseren dat angst normaal is in zo’n situatie. Angst mag er zijn. Je wilt alleen voorkomen dat je erin verdrinkt. Dit kun je doen door te kijken wat je naast angst nog meer voelt. Bij iedere moeder is er altijd een sprankje hoop te vinden, anders was je nooit opnieuw aan een zwangerschap begonnen. Weet dat het ongelooflijk dapper is dat je ondanks die angst toch de moed hebt om er weer voor te gaan. Probeer de focus te verleggen van de angst naar dat sprankje hoop. Ook al is het maar heel klein.”

Gynaceoloog Marieke: “Geef daarnaast aan bij je verloskundige of gynaecoloog wat je nodig hebt. Sommige ouders blijven het liefst de hele zwangerschap in het ziekenhuis, terwijl anderen liever onder controle blijven bij de verloskundige waarmee ze een fijne band hebben opgebouwd. Weet dat jouw welzijn voorop staat. Als gynaecoloog probeer ik altijd een rots in de branding te zijn voor ouders. We bespreken de angsten, maar plannen eventueel ook extra echo’s en controles in als dat helpt om ouders wat meer gerust te stellen. Daarnaast druk ik ouders ook op het hart dat ze áltijd mogen bellen. Als ze het niet vertrouwen of omdat ze gewoon even hun hart willen luchten. Weet dat je nooit teveel bent.”

Wat kun je het beste doen als de angstige momenten toch toeslaan?

Doula Linda: “Ik adviseer moeders altijd om zoveel mogelijk in het hier en nu te blijven. Soms zijn vrouwen al bezig met wat-als-scenario’s. Wat als ik bloed verlies? Wat als ik het kindje niet meer voel? Wat als het misgaat tijdens de bevalling? Ik weet dat het soms heel moeilijk is, maar probeer in het moment te blijven. Soms kan het helpen om even een een frisse neus te halen, een kop thee te zetten of even goed adem te halen. Maak contact met je lijf, erken je gevoelens door ze aan te kijken en ernaartoe te ademen. Hierdoor zul je ervaren dat het lichter wordt en je beter kunt ontspannen. Op dit moment zijn jij en je baby veilig en is er geen reden tot paniek.”

Verloskundige en rouwexpert Yvonne: “Wat ook goed helpt is om het per dag te bekijken. Stel jezelf als je het spannend vindt de vraag: is er op dit moment iets aan de hand? Als het antwoord ‘nee’ is, vertrouw er dan op dat het nu goed is. Als er morgen, volgende week of over een maand iets aan de hand is, kun je dat nu niet oplossen door erover na te blijven denken. Vraag jezelf liever af of deze gedachten helpend zijn. Misschien gebeurt er wel helemaal niets en blijft alles goed.”

Gynaceoloog Marieke: “Kijk ook niet te ver vooruit en zie de zwangerschap niet als één grote berg, maar hak het in hele kleine stukjes. Eerst samen naar het hartje luisteren, dan pas nadenken over een 13 wekenecho. Daarna komt pas de 20 wekenecho en veel verder de bevalling. Stapje voor stapje.”

Hoe ga je om met schuldgevoelens? Wat doen die overvloed aan emoties met het kindje in je buik? Hoe zorg je dat je toch de connectie maakt en kún je nog genieten van een nieuwe zwangerschap na verlies? Deze vragen én het antwoord vind je in het hele artikel in NEL-Magazine 5.