De meestgestelde vragen aan een medium

Veel ouders van overleden kinderen zijn geïnteresseerd in een reading of consult van een medium. Maar sommigen vinden het ook spannend. Want het is zo’n kwetsbaar onderwerp. Hoe weet je nou of je ‘een goeie’ hebt?

Bij NEL Magazine werken wij veel met Nancy Szkudlarek. Ze is integer, zuiver en niet geheel onbelangrijk, komt met veel bewijzen. Daarnaast is het ook nog eens een hele fijne enthousiaste vrouw. De juiste persoon om alle vragen te stellen die wij die zo vaak van ouders krijgen.

Wie is Nancy

‘In 2016 kwam ik voor het eerst in aanraking met het mediumschap, waarin ik de brug vond tussen het aardse en het spirituele leven. Via het mediumschap mag ik een stem geven aan degenen die niet meer bij ons zijn, iets mooiers en liefdevollers is er in mijn optiek niet. Na de trance- en mediumschap opleidingen te hebben afgerond, heb ik enige tijd stage gelopen aan het opleidingsinstituut Het LevensCollege, om hier vervolgens zelf docent te worden in mediumschap. In 2023 was het tijd voor een nieuwe stap en heb ik met vijf inspirerende vrouwen de Tranceformation opgericht. Waar ik met veel plezier les heb gegeven in de opleidingen: intuïtie & mediumschap en trance-mediumschap. Na enige tijd voelde ik dat voor mij de tijd was aangebroken om zelf iets neer te gaan zetten op het gebied van spiritualiteit. Naast het geven van mediumschap consulten aan huis of online kun je ook lesdagen bij mij volgen op het gebied van mediumschap.’

1. Hoe weet je of een medium betrouwbaar is?

‘Dat is een vraag met meerdere lagen. Ik denk dat het heel belangrijk is wat jouw eigen gevoel bij een medium is. Voelt het fijn als je iemand ziet, of als je met diegene belt? Zelfs via de mail kun je dat gevoel al hebben. Vertrouw daarop! Er zijn genoeg mediums en het is heel belangrijk dat jouw ‘onderbuikgevoel’ goed is. Zo had ik bijvoorbeeld een consult met iemand die al eens eerder bij een medium was geweest. Dit medium probeerde, tijdens het consult, ook haar eigen coaching-traject te verkopen. Dát voelde voor mij niet fijn en zuiver. Omdat ik als medium wil dienen aan de spirituele wereld en niet een eventuele een cursus of een coachingtraject wil verkopen. Ik sta in dienst van de overleden geliefde die we zo missen, daar luister ik naar. Tijdens een consult wil ik alleen hun stem zo goed en liefdevol mogelijk doorgeven.

Wat ook vaak vertrouwen opwekt, is als een medium goede bewijzen geeft. Ik kan wel zeggen: “Ik heb jouw overgrootmoeder hier en het is zo’n lieve vrouw en ze heeft zo hard gewerkt”. Maar alle overgrootmoeders hebben hard gewerkt, omdat dat in het tijdsbeeld van toen paste. Als ik over haar uiterlijk begin te praten of speciale kenmerken van haar, of over een boekje dat jullie altijd samen lazen, of bepaalde sieraden die je nog steeds hebt, iets dat ik echt niet kan weten, dan is dat goed bewijs. En wat altijd een goede manier is om een betrouwbaar medium te vinden is via via. Hebben mensen in jouw omgeving goede ervaringen? Dan is dat vaak ook een goede reden om dat medium eens te bezoeken.’

2. Komen mensen die overleden zijn altijd ‘door’?

‘Altijd. Ja, overleden mensen komen altijd door. Het ligt aan het medium of die het oppikt.’ Maartje: Maar hoe weet je dan dat ze er zijn als je ze niet oppikt? ‘Ik weet als medium dat jouw overleden dierbaren altijd bij je in de buurt zijn, helemaal als je ze nodig hebt. Maar het kan aan – laat ik zeggen – de kwaliteiten van een medium liggen dat zij bepaalde energieën moeilijker vinden om op te pikken. Er zijn bijvoorbeeld mediums die het moeilijk vinden om de energie van kinderen aan te voelen. Die zullen dan eerder je oma of opa of andere geliefde ‘oppikken’, maar dat betekent niet dat je kindje er dan niet is. Waar ook wel eens over gesproken wordt is, dat als je heel ziek bent geweest dat je dan in de healingfields bent. Dat is in zekere zin waar, maar dat is ook zo uitgelegd voor het menselijk aspect, want de ziel heeft geen heling nodig en zal altijd aanwezig zijn. Ik heb het gelukkig nog nooit gehad dat als iemand op consult bij mij was, degene voor wie ze kwamen niet door kwam. Ik geloof ook, dat wanneer jij een afspraak bij mij maakt, de persoon voor wie je komt daar dan ook ‘klaar’ voor is. Anders zou die afspraak niet op dat moment zijn. Ik heb zo’n groot vertrouwen in de spirituele wereld, dat als jij bij me komt, dat je ook precies krijgt wat je aan kan, wat je mag horen, en waar je zo naar verlangt. Dat het goed gaat met je kindje en dat de liefde altijd blijft.’

3. Hoeveel tijd nadat iemand overleden is, mag je een medium bezoeken?

‘Direct, je mag direct een medium bezoeken. In de spirituele wereld bestaat er geen tijd en geen ruimte. Hier hebben wij het over: “We komen morgen, of ik spreek je om twaalf uur of volgende maand gaan we iets leuks doen.” Dat bestaat in spirit niet. Zodra de ziel bij het overlijden het lichaam verlaat, ben je meteen ‘daar’ in de spirituele wereld. Vaak wijzen we naar boven als we het over de ‘hemel’ hebben of over de spirituele wereld, terwijl het eigenlijk ook gewoon hier is. De ‘hemel’ zit om ons heen. Onze geliefde zijn om ons heen.’

4. Ik hoor wel eens van mensen die bij een medium geweest zijn en die zeggen: nou, heel veel klopte, maar sommige dingen klopten niet. Hoe kan dat? Wat gebeurt er dan?

‘Oja, ik heb daar wel een mooi voorbeeld van. Ik had laatst een consult met een vrouw, haar broer was overleden. Op een gegeven moment zei ik tegen haar: “Ik krijg iets te zien van een knuffelbeertje, ik wil het over een knuffelbeertje hebben.” Zij herkende er helemaal niks van, ik zag haar steeds bedenkelijker kijken. Het kan dan zijn dat ik het verkeerd verwoord. Ik moet iets oppikken in energie wat soms niet meteen helemaal duidelijk is. Dus ik probeerde het anders te formuleren. “Klopt het dat er een bruin knuffeltje… (ik liet het woord beertje even los) bij jouw oudste dochter in bed staat?” Dat herkende ze direct. Dus hoe formuleer ik iets, dat is soms een reden van wel of niet ‘kloppen’? Het aanknopingspunt is dat hij mij een bruin knuffeltje laat zien en ik maak er dan een knuffelbeertje van, terwijl het misschien een hondje was ofzo. Ik moet iets interpreteren en soms gaat dat niet één op één. Maar ik weet dat wat onze geliefde doorgeven eigenlijk altijd klopt. Het is mijn vertaling waar het aan kan liggen. Soms kan iemand er ook later nog op terug komen, dan komt de herinnering pas een paar dagen of soms weken later.’

5. Kun je ‘te verdrietig’ of te ‘emotioneel’ zijn om signalen en tekens te ontvangen?

‘Ik denk wel dat dat een rol kan spelen. Het is zo dat, als je enorm veel verdriet hebt, je soms als het ware een beetje bent verdoofd. Mensen herkennen dat vast, dat je niet meer kunt nadenken, bijna niet meer kan praten: verdoofd van verdriet. Diegene die overleden zijn, willen op welke manier dan ook laten weten dat ze dichtbij je zijn. Het is aan ons, als ouders, familie en of vrienden om dat op een gegeven moment te zien. Dat je de momenten van: Hé dat was ook toevallig, gaat zien als tekens. Bijvoorbeeld wanneer je de radio aandoet en je hoort ineens het liedje hoort dat je altijd met je kindje gezongen hebt. Of als je in huis bent dat je dan ineens denkt hoor ik nou een rammelaar? We hebben vaak de neiging om het te bagatelliseren, het weg te beredeneren. Daar zijn we heel goed in. Ondanks dat we zo vurig contact willen ligt dat ook op de loer. Als we gaan geloven dat het mogelijk is, zal je zien dat het gebeurt dat je de tekens van geliefde gaat zien horen en voelen. Want ik weet, je bent nooit alleen!’

Je kan dit gesprek ook beluisteren via de Podcast van NEL Magazine,

Wees vrij om te kijken op mijn website:  Nancy Szkudlarek