Workshop van Shanti: De kracht van Zelfliefde bij rouw

Shanti Schiks (35) verloor haar elf maanden oude zoontje Elfin in 2016 bij een familiedrama, waarbij ook haar ex-schoonmoeder en de vader van Elfin – haar ex-partner –  om het leven kwamen. Ondanks het verdriet, de pijn en de machteloosheid kan ze zeggen dat ze weer gelukkig is. ‘Juist door pijn de ruimte te geven, kan het leven nog steeds prachtig zijn.’ Dit wil ze andere ouders en iedereen in rouw, niet alleen  vertellen, maar ook laten ervaren. Samen met Maartje Lute (oprichter van NEL Magazine) geeft ze de workshop: De kracht van Zelfliefde bij Rouw – naar haar gelijknamige boek. 

‘Er zijn heus wel momenten geweest waarop ik boos ben geweest, maar eigenlijk al vrij snel na het ongeluk heb ik besloten dat ik mijn leven niet wilde laten beheersen door wrok”, vertelt Shanti. “Mijn ex was compleet doorgedraaid en ernstig ziek. Waar zou ik boos op moeten zijn? Op zijn ziekte? Ik geloof niet dat je haat met haat kunt bestrijden. Mijn situatie was heel zwart-wit: mijn ex had Elfin en mijn schoonmoeder meegenomen in zijn dood. Ik werd voor de keus gesteld: of er zelf ook aan onderdoor gaan of er sterker uitkomen. Ik koos voor dat laatste. Ik had een bijna doodervaring gehad, doordat mijn ex ook heeft geprobeerd mij iets aan te doen, maar ik heb het overleefd. Ik voelde meteen heel sterk: ik wil voor drie mensen leven: voor mezelf, mijn schoonmoeder en voor Elfin.’

Acceptatie

Ondanks het gemis van haar zoontje, lukt het Shanti met de nodige hulp, het toelaten van al haar (rauwe) emoties en veel zelfliefde om de situatie te accepteren. “Ik denk niet in ‘wat als’ of ‘dit had nooit mogen gebeuren’, omdat het mij én een naar gevoel geeft én omdat ik mij daarmee verzet tegen een situatie die ik onmogelijk nog kan veranderen. Dat levert zoveel innerlijke strijd op. Ik geloof dat je, hoe moeilijk de situatie ook is, altijd een keuze hebt hoe je ermee omgaat. Met Elfin lukt het mij om te accepteren dat dit de situatie is. Dit was zijn leven hier op aarde. Ik weet dat er mensen zijn die niet begrijpen hoe ik met de situatie omga en dat begrijp ik. Ik doe het misschien anders dan gemiddeld, maar ik kan niet anders. Dit is wat het is, dit is wat ik voel en hoe ik het doe. Ik ben alleen maar heel dankbaar dat ik het op deze manier mág doen. Dit is mijn manier om nog een mooi leven te kunnen leiden.”

Liefde van Elfin

Shanti durft nu zeven jaar na dato wel te zeggen dat ze weer gelukkig is. “Ik heb alles omarmd na het verlies van Elfin. De donkere en lichte dagen. De zware en mooie emoties. Ik laat alles er zijn en nog steeds geef ik pijn en verdriet de ruimte. Door die eindeloze reis naar zelfliefde kan ik het leven aan, zie ik door de donkere dagen ook al die mooie lichtpuntjes die er nog zijn en kan ik echt gelukkig zijn. Dat komt mede door de verbinding met Elfin die ik nog dagelijks voel. Ik krijg zoveel mooie tekens van hem waardoor ik weet dat hij nooit weg is. Dat zorgt er ook zeker voor dat ik wil genieten van mijn leven. Hij heeft mij laten zien dat, ook al raak je alles kwijt in je leven wat je lief is, dat er toch nog ruimte is om liefde en intens geluk te ervaren. Dat is toch het allermooiste wat er is?

Ontdek hoe jij er voor jezelf kunt zijn

Zelfliefde, een term die de laatste jaren een vlucht heeft genomen. Een term die je misschien al zo vaak gehoord hebt dat het z’n betekenis een beetje verloren heeft, die wellicht zelfs een beetje ‘leeg’ is geworden. En dat is jammer, want zelfliefde of zelfcompassie is een manier om jezelf juist weer ‘vol’ te laten voelen. Het is dé manier geweest voor Shanti om om te kunnen gaan met het heftige verlies. Ze heeft haar verlies op zo’n manier geïntegreerd dat ze al vrij snel (vond vooral haar omgeving) weer van het leven kon genieten. Nu, zeven jaar later kan ze zeggen dat ze eigenlijk een heel gelukkig mens is met weinig emoties van frustratie, woede of onmacht over de gebeurtenis.

Hoe heb jij dat dan gedaan?

‘Maar hoe heb jij dat dan gedaan..?’ Is de oprechte vraag die ze zó vaak kreeg en krijgt van ouders in rouw, dat ze besloot om haar inzichten te delen. In een boek maar ook in een workshop. Want je kunt wel lezen over of luisteren naar zelfliefde, het gaat pas echt iets betekenen én voor je werken als je het zelf voelt en ervaart.

Is deze workshop iets voor jou?

Kun je veel van onderstaande vragen met een ja beantwoorden? Dan is de workshop De kracht van zelfliefde bij rouw iets voor jou.

 1. Voel jij je soms eenzaam in je rouw?
 2. Heb je het idee dat je omgeving jou niet begrijpt.
 3. Heb je het idee dat je mensen bent ‘verloren’ door jouw verlies?
 4. Vind je het soms lastig om alleen te zijn met jouw emoties?
 5. Vind je het lastig om bepaalde emoties toe te laten?
 6. Ervaar je nog overwegend gevoelens van frustratie, boosheid en onbegrip over jouw verlies?
 7. Heb je het idee dat jij niet altijd grip op je emoties hebt.
 8. Heb je verwachtingen van anderen die zij niet waar (kunnen) maken.
 9. Zou je graag genoeg aan jezelf hebben?
 10. Lig je vaak (’s nachts) te piekeren en blijven je gedachtes in cirkels gaan?

Voor iedereen in rouw

De workshop is voor iedereen die een vorm van rouw ervaart. Dat kan het verlies zijn van een kind, een vader moeder een partner broer of zus, maar ook het verlies van een kinderwens, een miskraam of abortus.

In deze workshop leer je

 • Waarom zelfliefde zo helend is in rouw.
 • Wat het verschil is tussen voelen en voeden.
 • Wat het betekent dat iets ‘er mag zijn’, dus niet alleen zeggen dat dat mag, maar het er ook laten zijn.
 • Hoe jij er voor jezelf kunt zijn.
 • Hoe je je emoties op een prettigere manier kan reguleren.
 • Emoties die jij vasthoudt en die jou dus ook in hun greep hebben, te herkennen en ‘los te laten’
 • Hoe jij jouzelf de steun leert geven waar je zo’n behoefte aan hebt en soms niet van een ander krijgt.

Meld je aan voor de Gratis Mini-Class: De kracht van zelfliefde bij rouw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Workshop: Zondag 26 februari 10:00 – 16:00

Locatie: Op Hodenpijl Schipluiden – Delft
Inclusief heerlijke lunch
Inclusief de boeken Elfin en Benja´s Present van Shanti en Maartje
€ 125,- inclusief btw.

 

De kracht van zelfliefde bij rouw