NEL Magazine 4

troost

Nel Magazine 4 is uit! bestel hem via www.nelmagazine.nl/winkel

Een kleine greep uit de onderwerpen in NEL Magazine 4.

Is er een relatie tussen Burn-Out en rouw?

Elsbeth: ‘Veel verschijnselen die bij rouw horen, zijn ook symptomen die bij een burn-out optreden. Bij mezelf herkende ik de spierpijn en vooral een slechte concentratie. De laatste maanden voor de dood van mijn kind voelde ik al meer
stressklachten: autorijden ging nog prima, maar er moest niet ineens een lampje gaan branden op het dashboard waarvan ik de betekenis niet kende, want dan raakte ik in paniek. Mijn werk als psycholoog kon ik voortzetten, maar een update of wijziging van het computersysteem vloog me aan en bracht me uit balans. Het was in die tijd een broos evenwicht en onverwachte dingen kon ik lastig hanteren, dan voelde ik de adrenaline door mijn lijf gieren.’

Wat kan een sterfdatum ons vertellen?

Wat zijn engelengetallen? Yvette: ‘Voor mij zijn engelengetallen die getallen waarbij je vóelt dat er meer is tussen hemel en aarde. Dat kunnen dubbele getallen zijn, zoals de 11:11 of de 22:22 die we allemaal wel kennen. Maar het lijkt voor mij dat het getallen zijn waarbij je voelt dat er specifiek met jou verbinding wordt gemaakt. Er kunnen allerlei mensen langs een getal lopen maar het getal ‘pakt’ jou, voor mij is dat dan een teken. Een teken vanuit de ongeziene wereld. Dat kunnen tekens zijn van engelen, een overleden dierbare of jouw gids(en).

Waar zijn de mannen?!

Naast de ervaringen van de verschillende mannen op dit gebied vroeg ik ook Tim Overdiek naar zijn visie op dit vraagstuk: Tim: ‘Net als vrouwen hebben mannen emoties, alleen laten ze die niet zo snel of makkelijk zien. Ze hebben hun eigen (lichaams)taal en gebruiken minder of andere woorden. Het gaat erom dat mannen en vrouwen elkaar leren verstaan in de manier waarop zij rouwen en met tegenslag omgaan. Een vrouw moet niet van de man gaan eisen dat hij moet praten, dat hij zijn emoties moet tonen omdat zíj dat graag ziet. En een man moet begrijpen dat de vrouw het op die manier wél doet. Laat de verschillen bestaan, ga vooral niet van elkaar verlangen dat je niet jezelf mag zijn. Maar luister en kijk naar elkaar.’

Tips voor het maken van een huisaltaar

Jullie herkennen het vast. Dat je (zeker in het begin) het liefst alles dat je aan je overleden kind doet denken in de kamer zet. Beeldjes, urnen, vlinders, kaarsen, gipsen voetjes, knutsels van broertjes of zusjes, plukjes haar, foto’s, foto’s en… nog meer foto’s. Ik heb een kastje in de kamer staan, waar van alles op staat. Benja was 1 april drie jaar overleden, in die tijd verzamel je een hoop. Ik vind alles even mooi, maar bij elkaar staat het toch een beetje rommelig. Ik wil er iets mee. Maar wat? In mijn zoektocht kom ik A story to Remember van Romy Hommersom tegen. Ze levert verschillende diensten, waaronder personal art, films van (een) overleden dierbare(n) en het maken van een mooi huisaltaar. Ik leer dat een altaar iets anders
belichaamt dan een plek met foto’s en een urn.

Bekijk ook de andere edities van NEL Magazine

De dag dat Marley overleed

Lucy voelt eigenlijk vanaf de geboorte van Marley dat er iets niet in orde is. Pas na drie maanden zien de artsen dat ook in. Marley blijkt een ‘witte stof’-afwijking in haar hersenen te hebben. Omdat Marley zoveel pijn heeft en er geen kans is op genezing, besluiten Lucy en Sil, haar ouders, dat haar behandeling stoppen de beste keuze is die ze voor Marley kunnen maken. Met het ziekenhuis komen ze tot de conclusie dat de enige manier om Marley te laten overlijden, is haar
geen eten meer te geven. Wat een intense, dappere en grootse liefde, als je die beslissing voor je kind kunt nemen.

Als de omgeving je niet snapt….

Reni: In een overvloed aan liefde koos ik voor het leven van mijn zoon toen ik voor de keus stond, met 24 weken zwangerschap, om de zwangerschap om medische redenen af te breken. Valentijn had een aandoening aan zijn urineweg en door complicaties ten gevolge van deze aandoening was dit niet met het leven verenigbaar. We maakten samen een intense reis. Ondanks de wetenschap dat hij zou overlijden na de geboorte, was dat overlijden na 37 weken zwangerschap ondragelijk. Zijn korte leven wil ik uit liefde eren, zin en betekenis geven. Ik verdwaalde echter in deze voornemens en nam al vroeg de afslag naar onbegrip en boosheid.

Deze vriendinnen verloren alle drie hun zoon

Alsof ze in een vreselijk slechte film zitten… zo voelt het voor Wherona, Moon en Martine sinds de dood van hun zoons Chinook, Anthony en Ian. De drie jongens overleden -afzonderlijk van elkaar- op 17-jarige leeftijd door een scooterongeluk. Ze woonden in dezelfde gemeente en Chinook en Ian zaten op de basisschool bij elkaar in de klas. Na hun overlijden werden hun moeders, samen met Anthony’s moeder Moon, vriendinnen van elkaar. ‘We snappen dat anderen denken dat ze voelen wat wij voelen, maar dat is niet zo. Wij begrijpen elkaar zonder woorden.