Fotoshoot voor een mama+1

fotoshoot

Mirian is fotograaf, het is haar passie om met een fotoshoot vrouwen vast te leggen in hun kracht. Met een speciaal plekje in haar hart voor de mama+1, de vrouwen die een kindje moeten missen.

Mirian: ‘Dat gevoel van machteloosheid…. Ik kan het zo weer voelen. Mijn hart zakt wanneer ik terug denk aan dat telefoongesprek met mijn vriendin; de leegte in haar stem zal mij altijd bijblijven.

Ik woonde in Nieuw Zeeland en was net zwanger van mijn eerste kindje, toen ik bericht kreeg dat mijn beste vriendin bij de geboorte haar kindje had verloren. Na een spoedkeizersnede kwam haar zoontje ter wereld en overleed in haar partners armen. Er zat een hele wereld tussen ons in, letterlijk, en toen ik haar aan de telefoon kreeg, voelde ik ook de emotionele wereld van verschil.

Ik kon zo weinig doen

Ik kon zo weinig doen, behalve luisteren. Voor haar betekende het heel veel, voor mij voelde het als vanzelfsprekend, maar ook als ‘niets’. Wanneer ik weer even in Nederland was brachten we veel tijd met elkaar door. Ze kon dan weer vertellen over haar mooie kereltje, iets wat ze na een jaar niet meer met mensen om haar heen kon doen. Ze voelde alsof mensen om haar heen haar ‘verhaal’ al vaak genoeg hadden gehoord. En omdat wij elkaar niet vaak konden knuffelen en samen koffie konden drinken, en ik nog veel van haar wilde weten, kon ik die steun voor haar zijn.

Ik zag de littekens in haar leven, haar zelfvertrouwen. Haar wereld was niet meer vanzelfsprekend. En dat deed mij pijn. Want als er iemand een fantastisch persoon is, dan is zij het wel. Het maakt niet uit hoe vaak ik dat tegen haar zei, ik hoorde en voelde altijd haar ‘maar….’

Als verpleegkundige op de kraam- en kinderafdeling heb ik die machteloosheid ook gevoeld op momenten waarop ouders afscheid moesten nemen van hun kind. En als de moeder dan uiteindelijk naar huis ging, wist ik dat ze nog een enorme weg te gaan had.

Toeval bestaat niet

Eenmaal terug in Nederland ben ik fotograaf geworden. Toeval bestaat niet, zeg ik vaak. En mijn pad hier naar toe was een aaneenschakeling van gebeurtenissen. Afgelopen jaar heb ik een studio geopend en doe ik het liefst een fotoshoot waarin ik mij specifiek richt op vrouwen die weer zichtbaar willen zijn. Ik denk dat veel vrouwen onzekerheden hebben, is misschien ook wel heel natuurlijk. Maar wat mij zo raakt is dat vrouwen zichzelf weg blijven cijferen, genoegen lijken te nemen met ‘minder’.

Veel vrouwen rennen door het leven, en beseffen nauwelijks hoe krachtig, invloedrijk en bepalend ze zijn in het leven van de mensen om haar heen. Maar dat dat krachtveld er nog steeds is, blijkt wel uit de vrouwen in mijn studio.

Ik mocht een fotoshoot voor Cora verzorgen. Cora hier op de foto, is op het eerste gezicht een vrouw die heeft wat haar hart begeert; een fantastische man, die haar steunt door dik en dun, twee tiener zoontjes en een 4 jarig dochtertje, haar bedrijf Fabulous Workspots waar ze bakken met energie in steekt en waar ze iets unieks heeft gecreëerd in de markt van kantoorruimte-verhuur. Cora is als een frisse wind; positief, ondernemend, flexibel, verzorgend en heeft oog voor detail. Wanneer je Cora ontmoet, voel je meteen een klik, een vriendschap waarvan je hoopt dat die nog lang zal duren. Ze heeft een luisterend oor voor je, en haar gunfactor is gigantisch!

Wat veel mensen niet weten

Maar wat veel mensen niet weten, is dat Cora’s dochtertje Guusje overleed aan wiegendood. Drie maanden oud was ze. Guusje is Cora en Hans’ derde kindje en was plotseling geen deel meer van hun dagelijks gezin. Het werd donker… en Cora en Hans worstelden zich door de dagen heen.

Een paar jaar later werd hun dochtertje Didi geboren. Cora, moeder van vier kinderen, waarvan er eentje niet meer fysiek aanwezig is. Net als bij mijn vriendin is het voor de buitenwereld niet altijd duidelijk dat er nog een kindje geboren is, waar zij moeder van is maar niet meer voor kan zorgen. Zij zijn een ‘mama+1’. Door het leven een litteken gekregen en tot het uiterste getest in hun kracht.

NEL 4 is ook nét uit, bestel hem hier!

 

 

 

Na de fotoshoot zíe ik dat ik weer gelukkig ben

Terugkijkend op de fotoshoot zegt Cora: “Ik wist wel dat het leven door was gegaan en ik vermoedde dat ik wel weer gelukkig was, maar nu ik de foto’s zie, wéét ik dat ik weer gelukkig ben. Mijn horizon is voor altijd verlegd; mijn leven is zeker anders dan ik mij had voorgesteld. Maar ik zie nu ook mijn kracht en mijn geluk terug in de foto’s. En ik mag er eigenlijk best wel zijn!”

Het aller, állermooiste is dat ik nu weet dat ik vrouwen echt kan helpen; door ze te laten zien hoe mooi, krachtig, vrouwelijk en sterk ze zijn. Ik gun het alle vrouwen om hun krachtveld terug te vinden. En dat ik daar een beetje bij kan helpen betekent de wereld voor mij!

Ook benieuwd naar een fotohsoot bij Mirian? Meer informatie vind je op www.mhfstudio.nl