Ervaar de helende kracht van jouw verhaal

verhaal

Na de crematie rijd ik terug naar huis over de Afsluitdijk. De verhalen galmen nog na door mijn hoofd. Verhalen van een man die ik kende als de vader van mijn jeugdvriendin. Na deze verhalen is hij een veel completer mens geworden dan alleen ‘de vader van’. Ik sta versteld van de impact die hij op de levens van anderen heeft gemaakt.

De verhalen blijven je bij

Door herinneringen op te halen is het alsof iemand even weer tot leven komt. Maar hoe zit dat met een leven dat maar heel even geduurd heeft?

Als ik iets geleerd heb van het begeleiden van ouders die schrijven over stilgeboortes en babyverlies, dan is het wel dat geen leven te kort en geen verhaal te klein is. Juist zo’n vroeg verlies kan een grote impact maken. Door hierover te schrijven, word je je bewust van de inzichten die je hebt opgedaan en de lessen die je hebt geleerd.

Niet alleen maar zielig

‘Ik wil niet zielig gevonden worden,’ krijg ik vaak te horen als iemand zijn of haar ervaringsverhaal wil opschrijven. Want wat je hebt meegemaakt is niet alleen maar zwaar. Je weet nu wat echt belangrijk is en je bent dankbaar voor je innerlijke groei.

Ik denk weer terug aan de vader van mijn vriendin. Aan het eind van zijn leven was hij ziek. En dat vond hij verschrikkelijk. Ik ben zo blij dat de verhalen tijdens zijn uitvaart vooral gingen over zijn héle leven. Ook de mindere momenten werden genoemd, maar zijn leven was zoveel meer dan dat. Dankzij die verhalen kunnen we nu de mooie herinneringen koesteren.

Geef je verlies geen ‘plekje’ maar de ruimte die het verdient

Misschien heb je voor jezelf weleens notities gemaakt of je gedachten van je af geschreven. Maar hoe maak je daar nou een verhaal van? Een positief verhaal dat recht doet aan de impact van dat korte leven.

Daar help ik je graag mee. Mijn naam is Eveline Broekhuizen. Als schrijfcoach begeleid ik ondernemers en ervaringsdeskundigen met het schrijven van hun boek (waaronder Noem mijn naam en ik besta en Benja’s present). En sinds kort schrijf ik zelf een boek, over mijn (nog) onvervulde kinderwens.

Ik merk dat het schrijven over deze thema’s heftige emoties kan oproepen. Dit vraagt om een andere aanpak, die het schrijven over zware onderwerpen lichter maakt. Want ook deze verhalen mogen gehoord worden.

In de online training Licht schrijven over zware onderwerpen begeleid ik je stap voor stap door de warboel in je hoofd en in je hart. Zodat je jouw verhaal kan schrijven vanuit een positieve intentie. Zo creëer je herkenning en erkenning bij de lezer, en rust en heling voor jezelf.

Ook jouw verhaal wil verteld worden

Het is stil in de auto als ik aan het eind van de dijk voor de brug sta te wachten. Ik denk aan de maanden na de uitvaart, als je geen kaartjes meer krijgt en de verhalen langzaam aan verstommen.

In die stilte is het zo waardevol om te schrijven. Schrijven vraagt erom om stil te staan, de tijd te nemen, je te verdiepen. Zo eer je al schrijvend dat mooie leven, hoe kort ook.

Meer informatie over de training Licht schrijven over zware onderwerpen vind je op www.evelinebroekhuizen.com/licht-schrijven

Wil je meer weten over het schrijfproces van Evelines boek Zonder verwachting? Beluister haar podcast Eveline in Boekenland.

‘Eveline heeft een prachtige schrijftraining gegeven aan ouders die mij een traject volgen. Deze ouders zijn allemaal een kindje verloren. Met praktische tips helpt Eveline je op weg om niet alleen te beginnen met schrijven, maar ook met de struggles die je in een schrijfproces vaak tegenkomt. Ze helpt je om je verhaal zo op te schrijven, dat het niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander heel fijn is om te lezen. Deze training heeft niet alleen mijn klanten, maar ook mijzelf weer nieuwe inzichten en inspiratie gegeven!’ – Hiske Kuilman, babyverlies.nl

‘Ook hielp Eveline mij bij het schrijven van mijn boek Benja’s Present. Ze wist elke keer weer de essentie eruit te pikken van datgeen wat ik wilde vertellen. Ze hielp me om het voor de lezer aantrekkelijk te houden. Wees me erop wanneer dingen, die voor mij heel duidelijk waren, voor de lezer misschien helemaal niet zo logisch waren. Maar bovendien gaf ze me het vertrouwen dat dat wat ik wilde vertellen echt de moeite waard was.’ – Maartje Lute NEL Magazine/ Open to Change 

Benja's present