Weer aan het werk na verlies van je kind

aan het werk na verlies van je kind

Ooit komt er een dag dat je weer aan het werk moet na het verlies van je kind. Maar wanneer dan? Wanneer ga je weer aan het werk? En hoe weet je zeker dat je er ook echt aan toe bent? Wat zijn je rechten? Hoe reageren je collega’s? En wat zijn goede tips voor de werkgever?

Wanneer ga je aan het werk na verlies van je kind?

Rouwtherapeut Brenda van praktijk Elk Kind Doet Ertoe weet hoe belangrijk het is dat je je als (sterren)ouder begrepen voelt op je werk. Volgens haar is er geen standaard advies voor wanneer je na het verlies van je kind weer aan het werk zou moeten gaan. ‘Het is heel erg verschillend. Het ligt er bijvoorbeeld aan hoe jij als persoon bent en hoe je de periode na het verlies bent doorgekomen. Ook hangt het er van af wat voor werk je doet en in hoeverre je wel of niet in een warm bad terecht komt. Sommige moeders die hun baby tijdens de geboorte verliezen, of kort erna hebben voldoende aan de vier maanden zwangerschapsverlof. Deze kunnen ze vaak na het overlijden van hun kind opnemen. Andere sterrenmoeders, of moeders die een ouder kind hebben verloren hebben misschien meer tijd nodig om te re-integreren. Denk hierbij aan een jaar of twee jaar. Hetzelfde geldt voor vaders. De één wil graag na een aantal weken weer aan de slag en de ander houdt net als zijn partner de periode van het zwangerschapsverlof aan om de tijd voor zichzelf en thuis te nemen.

Werkgevers spelen belangrijke rol

Het is naar mijn mening vooral belangrijk dat ouders goed door hun werkgevers worden opgevangen. Wat ik erg van belang vind, is dat er bij terugkeer vooral geen druk op de ouders moet worden gelegd. Er zou op werk ruimte moeten zijn voor verdriet, maar ook om te delen. Er is niks ergers voor ouders als dat hun overleden kindje(s) compleet worden verzwegen of dat er direct een grote stapel werk voor hen klaar ligt onder het mom ‘dan is hij of zij lekker druk bezig’. Het mooiste zou zijn als de werkgever zich in de ouders verdiept. Ga een keertje of misschien vaker bij hen thuis langs, bekijk de foto’s van hun overleden kindje en vraag hen hoe je ze kunt helpen om weer aan het werk te gaan na het verlies van hun kind. Maak bespreekbaar wat wel of niet wenselijk voor ze is. Vraag vooral waar de ouders behoeft aan hebben. Hoe kan jij de ouders in deze periode het beste behandelen? Vraag het hen! Misschien willen de ouders er graag over praten of misschien juist niet.

Professionele hulp zoeken

Als een werkgever niet zo goed weet hoe hij of zij met de situatie moet omgaan, is het een goed idee dat er hierbij professionele hulp wordt gezocht. Laatst ben ik bij iemand op het werk geweest om vanuit mijn vakgebied wat meer informatie te geven aan het hele team over wat er nou precies gebeurt als je een kind verliest. Hoe ziet rouw eruit? Hoe werkt het verlies door bij de ouders? Juist als je baas en collega’s begrijpen waar jij als ouder van een overleden kind mee te maken hebt, is de drempel om weer aan het werk te gaan veel lager. Het voelt dan ook minder zwaar als je op het werk een keer huilend naar de wc gaat of als je na een half jaar opeens eerder weg moet, omdat je naar het grafje wilt.’

Jouw rechten vanuit het UWV

Als je kind tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte is overleden, krijg je als moeder meestal met het UWV te maken. Of je nu voor een baas werkt, zelfstandige bent of misschien wel werkloos; als zwangere kun je altijd terugvallen op het UWV, maar er gelden wel verschillende regels. Zo heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering als je kindje na 24 weken zwangerschap is overleden. Is je kindje voor de 24 weken zwangerschap overleden? Dan heb je geen recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering, maar wel op een ziektewet-uitkering. Voor de uitbetaling ligt het eraan in welke situatie je zit. Als je een betaalde baan hebt, betaalt het UWV de vergoeding rechtstreeks aan je werkgever als hij/zij jouw ziekmelding bij het UWV meldt. Ben je zelfstandige of werkloos? Meld dit dan zelf bij UWV. Je tijdelijke uitkering wordt dan rechtstreeks aan jou uitgekeerd. Kijk voor meer informatie op www.uwv.nl.

Tips voor werkgevers

  1. Wees niet bang om professionele hulp in te schakelen als je niet zo goed weet hoe je met je werknemer moet omgaan als hij of zij een kind heeft verloren. Het is begrijpelijk als je bang bent om iets verkeerd te zeggen, maar juist als je helemaal niks zegt, voelt de werknemer zich vaak nog minder begrepen.
  2. Sta stil bij de (ver)jaardag of sterfdag van het overleden kind. Geef je werknemers bijvoorbeeld een gratis dag vrij of laat met een bloemetje op de dag zelf weten dat je aan de ouders denkt.
  3. Onthoud dat we allemaal mensen zijn. Het verlies van een kind wens je niemand toe, maar het kan wel iedereen overkomen…
  4. Leg een paar exemplaren van NEL Magazine neer in de kantine of bedrijfsrestaurant zodat er een haakje is om het gesprek te openen, én zodat de ouders zien dat er interesse is voor wat zij hebben meegemaakt.  

Wat je als collega het beste wel of niet kunt zeggen…

Ook voor collega’s kan het ‘lastig’ zijn als iemand op het werk een kind verliest en daarna uiteindelijk weer aan het werk gaat.

Een aantal tips:

  1. Hoewel je het antwoord misschien al weet, vraag toch hoe het gaat of uit op zijn minst je medeleven.
  2. Als je vraagt hoe het gaat, wees dan bereid om écht te luisteren naar het antwoord. Ook al is dit minder positief dan je had gehoopt.
  3. Wees nooit bang om de naam van het kindje te noemen. Hiermee krijgt hij of zij bestaansrecht en dat zal de vader of moeder zeker waarderen.
  4. Weet je niet zo goed wat je moet zeggen? Zeg dat dan. Het is altijd beter om iets te zeggen dan uiteindelijk helemaal niks.
  5. Vind je het lastig om je collega rechtstreeks aan te spreken, stuur dan een mailtje. Of geef bijvoorbeeld aan dat je het lastig vind om erover te beginnen, maar dat je er graag over praat als de vader of moeder dat ook wil. Of dat als ze er behoefte aan hebben, je graag een rondje met ze buiten loopt in de pauze bijvoorbeeld.

Ben je een collega van iemand die zijn of haar kind verloren is? Lees dan ook deze blog over wat mensen wel of juist niet leuk vinden om te horen.