Van rouwen naar vieren? Dit kun je doen op de verjaardag van je overleden kind

Verjaardag vieren overleden kind

De (eerste) verjaardag van je overleden kind komt eraan. Misschien heb je al verjaardagen gevierd, misschien is je kind nooit jarig geweest hier op aarde. Deze dag kan zoveel verschillende emoties oproepen. Misschien wil je iets vieren, maar valt er wel wat te vieren? Zou je op deze dag graag met meerdere mensen stil willen staan bij de verjaardag van je overleden kind, maar vind je het lastig om dat te vragen? Voor heel veel ouders heel herkenbaar allemaal.

Want hoe vier je de verjaardag van je overleden kind? Vier je die nog wel, is er nog ´wel iets te vieren´ en noem je het een verjaardag? En hoe ga je ermee om als het niet jouw kind is, maar die van iemand anders. Je wil er aandacht aan besteden maar weet niet zo goed hoe.

Waarom ik elk jaar de verjaardag van mijn overleden zoontje vier

Ik vier de verjaardag van mijn overleden kind Benja, die maar twee maanden oud is geworden en dus nooit een ‘echte’ verjaardag heeft gehad, elk jaar. Ik hang een kleine slinger op en ik ga een lekker taartje uitzoeken met mijn zoon, mijn ouders mijn zusjes en de kinderen van mijn zus. Vaak krijg ik een tekening en wat kleine cadeautjes. Ik vind het fijn om het op deze manier te doen. Niet omdat er misschien iets te ‘vieren’ is maar wel omdat we allemaal weer even stilstaan bij mijn overleden zoontje. Er is niet zoveel over om bij stil te staan qua data of mijlpalen. Hij gaat niet naar de kleuterschool, hij krijgt geen zwemdiploma, hij zit niet op voetbal, hij kan zijn schoen niet zetten met Sinterklaas of Sint-Maarten lopen. Ik kan geen leuke momenten delen op Facebook of Instagram. Er zijn eigenlijk nooit meer van dat soort momenten waarop mensen nog aandacht aan hem kunnen besteden zoals je dat bij een levend kind automatisch wel doet.

Dus ik vind het fijn dat Benja op zijn ‘verjaardag’ even in het middelpunt staat. En dan niet alleen het verdriet – ook al wordt er soms een traan gelaten –  maar vooral dat hij er was. Dat hij onze levens voorgoed heeft verandert en dat hij niet wordt vergeten.

`Eind november zou mijn dochter Sara 20 jaar zijn worden. Zo raar dat je eigenlijk niet meer kunt spreken over verjaardag, want bij een verjaardag word je elke keer een jaartje ouder. Dat klopt voor haar niet meer. Ze is doodgegaan als zeventienjarige en die leeftijd ligt vast. Straks ben ik hoogbejaard en heb ik nog steeds een kind van 17 jaar. Dat raakt me, vindt mijn verhaal nog gehoor dan? En de verjaardag vieren van je overleden kind, wat doe je daarmee?`

Lees hier hoe Elsbeth de verjaardag viert van haar dochter Sara, die 17 jaar werd, één van de best gelezen blogs op NEL Magazine

Zo kun jij de verjaardag van je overleden kind vieren

Ik zie de verjaardag van Benja als een fijne dag, deze voelt ook anders dan zijn sterfdag, maar als je kindje net is overleden kan deze dag zwaar aanvoelen. Hoe je het viert mag je natuurlijk helemaal zelf weten! En ‘moet’ je het dan elk jaar vieren? Nee, natuurlijk niet. Er zijn geen regels en er zijn geen voorschriften. Net zoals je de verjaardag van je levende kinderen zelf indeelt, mag je dit ook zelf indelen. Ik ken mensen die (verjaars)uitnodigingen sturen om samen een kopje koffie te drinken en een stukje taart te eten. Ik ken mensen die het liefst de hele dag in bed blijven liggen omdat de dag zo verdrietig aanvoelt. En alles wat daartussen komt. Het is (weer) een mooie manier om bij jezelf te voelen wat jij fijn vindt. Wil je het niet groots vieren, dat doet niets af aan de liefde voor jouw kind. Misschien wil je het dit jaar niet ‘vieren’ en volgend jaar wel en daarna weer niet. Dat is aan jou.

5 tips om de verjaardag van je overleden kind te vieren

 1. Je kunt een uitnodiging sturen naar vrienden en familie om op deze dag een kopje koffie en misschien stukje taart te komen eten om zo deze dag met jullie samen te herdenken. Zet op de uitnodiging duidelijk wat jouw verwachting is. Want het kan voor mensen als nieuw en onbekend aanvoelen. Bijvoorbeeld: Ik vind het fijn als jullie koffie komen drinken, om zijn of haar verjaardag te herdenken, je hoeft verder niets mee te nemen ofzo.
 2. Je kunt met je eigen gezin of meer mensen naar het graf gaan, ballonnen meenemen en daar koffie drinken of misschien zelfs een glaasje bubbels.
 3. Je kan op deze dag iets moois kopen voor je kind, bijvoorbeeld een mooie kaars, een nieuw fotolijstje, of een ander troostcadeautje. Natuurlijk mag je ook iets moois voor jezelf kopen op deze dag om te ‘vieren’ dat jij die dag (weer) vader of moeder bent geworden.
 4. Je kan het lievelingseten van je kind maken en met jouw gezin of meerdere mensen opeten, of naar het lievelingsrestaurant van je kind gaan.
 5. Je kan deze dag ook helemaal voor jezelf houden, en alleen of samen met je partner naar de sauna gaan, een wandeling maken of zelfs een nachtje weg boeken. Neem een foto, een kledingstuk of zelfs de as van je kind mee als je daar behoefte aan hebt.
Nu verkrijgbaar

NEL Magazine 6

 • Verlies van een volwassen kind. 
 • Wat is de ‘rol’ van de regenboogbaby?
 • Shanti verloor Elfin bij een familiedrama…

Hoe noem je een verjaardag van een overleden kind?

Vaak zie je de term jaardag voorbij komen. Want ja het kind VERjaart niet, het wordt geen jaartje ouder. Al ben ik het daar niet helemaal mee eens. Het klopt, op aarde wordt het kind in zijn of haar fysieke vorm niet ouder maar het kind bestaat wel langer. In jouw leven, in jouw hart, in jouw gedachtes en in de spirituele wereld. Lees de blog: Opgroeien in de spirituele wereld. Jaardag  is dus een benaming, vooral voor kindjes die heel jong gestorven zijn wordt dit vaak gebruikt. Voor kindjes die nooit levend op aarde zijn geweest of al voor het eerst jaar gestorven zijn, net zoals mijn zoontje. Maar je kunt ook altijd de term geboortedag gebruiken.

Hoe vier je de verjaardag van een overleden kind van iemand anders?

Geloof me, mensen vinden het ALTIJD (laat zeggen in 99% van de gevallen fijn als je aan hun kind denkt op wat voor manier of op wat voor dag dan ook. De jaardag is dan ook een mooi moment.

If you know someone who has lost a child
and you are afraid to mention them
because you think you might make them sad
by reminding them that they died.
You’re not reminding them.
What you reminding them of
is that you remember they lived.
And that is a great, great gift.

Kaartje jaar na overlijden

Ik ben altijd blij als ik een kaartje krijg, ik ben altijd blij als ik een bos bloemen krijg of een klein cadeautje. Ik ben zelfs blij met een appje of een telefoontje. Weet je als omstander niet precies wat je moet doen maar wil je wel wat doen? Zeg dat dan.

Tips: Wat zet je op een kaart verjaardag overleden kind?

Voorbeeld van teksten waar ik blij mee was:

 1. Ik weet dat dit de geboortedag van Benja is. Ik weet niet zo goed welke woorden ik moet gebruiken en of ik je kan feliciteren. Maar weet dat ik aan hem en jullie denk vandaag.
 2. Vandaag denken wij extra aan jullie en aan Benja. We branden een kaarsje en proosten op de tijd dat hij hier was en op dat wat hij nog steeds voor jullie en voor ons betekent.
 3. Vandaag is het de (eerste) verjaardag van Benja zonder dat hij hier is. Ik kan me voorstellen dat deze dag (extra) moeilijk voor jullie is. Ik weet zeker dat hij heel trots is op jullie, ik zie aan alles dat jullie trots zijn op hem.
 4. Vandaag/morgen vieren wij ook het leven van Benja, als jullie het fijn vinden komen we graag een kopje koffie bij jullie drinken.
 5. Hoe verdrietig het ook is dat Benja niet meer bij jullie is, hij was er wel en heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten, ook bij ons. Wij feliciteren je daarom toch graag met zijn jaardag.

Cadeautjes voor verjaardag overleden kind

Ben je op zoek naar een cadeautje voor een verJaardag van een overleden kind(je). Of wil je zelf graag iets kopen om op het graf te zetten, op jouw altaartje of iets voor jezelf? Er zijn vele mooie lieve troostcadautjes. Wij kijken heel graag in de webshop van Liefs van Lauren voor mooie kleine presentjes. Twijfel je of je een cadeautje voor de verjaardag – of zelfs sterfdag van een overleden kind je kan kopen, neem de gok maar. Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat dit heel erg gewaardeerd wordt en ouders die dag echt een beter gevoel kan geven. En mocht je nog twijfelen, zeg dat dan gewoon. Bijvoorbeeld: Ik weet niet hoe jij je voelt en of dit gewenst is, maar ik moest extra aan Benja denken vandaag en wilde dit cadeautje graag aan je geven.