Heb jij een uitvaartverzekering voor jouw kind?

Een uitvaartverzekering, niet iets waar je graag over nadenkt, en al helemaal niet voor je kind. Toch is dit iets waarvan ouders altijd ´blij´ zijn wanneer ze deze toch hebben afgesloten. Vanuit NEL Magazine willen wij ouders graag hierover informeren. Wij hebben allemaal een kind verloren, wilden absoluut niet dat we deze verzekering nodig hadden gehad. Máár in de vreselijk verdrietige tijd die volgde, waren de kosten van de uitvaart, gelukkig niet iets waar we ons druk over hoefden te maken. En dat gunnen we wel iedereen. 

Op deze pagina vinden jullie ervaringen van andere ouders. Ze delen de verhalen van de uitvaart van hun kind, en de kosten die daarbij kwamen kijken. Ook geven we je antwoord, in samenwerking met Ardanta op de meest gestelde vragen en onduidelijkheden die er zijn omtrent uitvaartverzekeringen. 

Ervaringen (en kosten) van ouders over de uitvaart van hun kind

tips uitvaart kindje

Tips voor de uitvaart van jouw kindje, van een ervaringsmoeder

Mijn naam is Tamara. Mijn man en ik zelf zijn onze beide dochters verloren door vroeggeboorte. Onze eerste dochter Vieve is met 22 weken en 1 dag geboren en overleden. En Beau is geboren met 24 weken en 5 dagen en heeft 10 dagen geleefd. Voor beide meiden hebben we een zo mooi mogelijke uitvaart proberen te regelen.

Lees verder »

De meestgestelde vragen van ouders over uitvaartverzekeringen

Is mijn kindje automatisch meeverzekerd als ik een uitvaartverzekering heb?

Nee, normaal gesproken is je kindje niet altijd automatisch meeverzekerd als je een uitvaartverzekering hebt. Een goed punt om te checken misschien zelfs al als je zwanger bent. Uitvaartverzekeringen dekken doorgaans de kosten van een begrafenis of crematie van de verzekerde persoon. Als je ook je kind wilt verzekeren, moet je meestal een aparte polis voor hen afsluiten. Bij Ardanta zijn kinderen wél  meeverzekerd, maar je moet ze wel bijschrijven op de polis. Tot 21 jaar zijn kinderen meeverzekerd tot het hoogst verzekerde bedrag van één van de ouders. Dus jij bepaalt zelf voor welk bedrag je verzekerd wilt zijn en jouw kinderen zijn voor datzelfde bedrag verzekerd, zonder dat u hiervoor extra premie hoeft te betalen. 

Waarom zou ik een aparte verzekering afsluiten voor mijn kind?

Misschien vraag je je af, waarom zou ik mijn kind nog apart verzekeren? Je kunt ook (na geboorte) al een eigen uitvaartverzekering voor je kind afsluiten. Dan bouw je voor je kind al op jongere leeftijd een waarde op. En een voordeel is: Hoe jonger, hoe lager de premie. Heb je voor je kind een eigen betalende verzekering bij Ardanta afgesloten? Dan vergoeden zij eerst het bedrag dat is verzekerd op de eigen verzekering van het kind. Zijn de uitvaartkosten hoger dan het verzekerd bedrag op de eigen verzekering, dan wordt het restant van de rekening vanuit de kinderdekking vergoed tot maximaal de noodzakelijke uitvaartkosten en het hoogst verzekerd bedrag.

Ik en mijn man zijn bij verschillende partijen verzekerd zijn, krijgen wij maar van één partij uitgekeerd?

Als beide ouders een aparte uitvaartverzekering hebben waar het kind is meeverzekerd, kan het afhangen van de specifieke voorwaarden van elke verzekering wie uitbetaalt. In sommige gevallen kan elke verzekering een deel van de uitvaartkosten dekken, terwijl in andere gevallen één verzekering de volledige kosten voor haar rekening neemt. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden van beide verzekeringen te raadplegen en contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappijen voor specifieke informatie over de uitbetaling in zo’n situatie. 

Hoeveel krijg ik uitgekeerd als ik bij een andere partij dan mijn verzekering de uitvaart regel? 

De uitkering bij het regelen van een uitvaart bij een andere partij dan je uitvaartverzekering kan variëren. In de meeste gevallen zal de uitvaartverzekeraar een vast bedrag uitkeren dat overeenkomt met de verzekerde som in je polis. Als de kosten van de uitvaart hoger zijn dan dat bedrag, ben je verantwoordelijk voor het verschil. Het is belangrijk om de voorwaarden van je specifieke uitvaartverzekering te raadplegen om te bepalen welke uitkering je kunt verwachten als je de uitvaart elders regelt. 

Kan ik mijn kindje nog verzekeren als hij of zij tijdens de zwangerschap of daarna (al) een medische indicatie heeft?

Zoals bijna bij elk antwoord op elke vraag is het afhankelijk van jouw verzekering hoe dit geregeld is. Bij een bestaande klant van Ardanta die voor zijn kinderen (<21jaar) een polis sluit, worden er geen gezondheidsvragen gesteld.

Zijn mijn kinderen automatisch meeverzekerd (bij wet) of verschilt dit per aanbieder?

Bij Ardanta moet je je kind aanmelden op jouw polis(-sen) bij de verzekeraar. Maar dit kan per aanbieder verschillen

Wat is het juiste moment om een (ongeboren) baby te verzekeren?

Bij Ardanta raden ze je aan om je kindje zo snel mogelijk na de geboorte aan te melden. Je kind wordt dan toegevoegd op de polis van je uitvaartverzekering. Het hangt af van de polisvoorwaarden hoe dit precies is geregeld. Heb je na 20 september 2021 een verzekering afgesloten? Dan vindt u hier meer informatie.

Kies je ervoor om een aparte uitvaartverzekering af te sluiten voor je kind, dan raden wij je aan dit ook zo snel mogelijk na de geboorte te doen. Immers, hoe jonger hoe lager de premie.

Stilgeboren kindjes verzekerd bij Ardanta?

Stilgeboren geboren kinderen zijn bij Ardantaverzekerd tot maximaal € 3.545 (2023). De rekeningen voor het verzorgen van de uitvaart kunnen tot dit bedrag worden ingeleverd bij ons en dan keren wij uit. Ook hier geldt dat alleen kosten die noodzakelijk zijn voor de uitvaart worden vergoed.

Goed om te weten