De eerste vraag die ons werd gesteld: is jullie kindje verzekerd?

Dan moet je ineens de uitvaart regelen voor je kind en beland je in een wereld, waar je nooit in had willen komen. Bijna de allereerste vraag die werd gesteld aan ons was, is jullie kindje verzekerd? En eerlijk, ik wist het niet. Zelf heb ik een uitvaartverzekering en ik wist ook dat ik onze oudste dochter daarbij had ingeschreven, maar kon mij niet herinneren dat ik mijn zoontje erbij had geschreven. Na een telefoontje aan mijn uitvaartverzekering kregen we te horen dat we een bedrag kregen voor de uitvaart van ons zoontje, namelijk €2953,-.  Tijdens dit telefoontje kregen we te horen dat ons zoontje niet was meeverzekerd, maar na overleg met de manager van de afdeling hebben ze besloten om ons toch een bedrag uit te keren. Zij gaven aan dat ze dat soms deden, als een soort van compassie. Daarnaast had familie al aangegeven dat wij ons geen zorgen moesten gaan maken over de kosten van de uitvaart, want zij zouden ons helpen daarbij. Dat gaf ademruimte, want zo konden wij ons zoontje een afscheid geven, wat goed voelde voor ons. 

Waar begin je dan?

Waar begin je dan? Eerst moet je opzoek naar een uitvaartonderneming die goed voelt voor jullie. Wij kozen zelf voor Simone Beijer uitvaartzorg. Echt oprecht onze rots in de branding en storm. Er is zoveel wat er op je af komt. De vraag, willen jullie je zoontje laten balsemen of kiezen jullie voor een koelplaat? Ik weet het niet, wat zijn de voordelen van beide. Al gauw werd duidelijk dat balsemen de grootste voordelen had voor ons. Met balsemen konden wij ons zoontje zo vaak vasthouden als we wilden en kon onze dochter hem nog kusjes en knuffels geven. 

We verbaasden ons over de kosten

We wisten al direct dat we ons zoontje wilden begraven op de gemeentelijke begraafplaats. Dan krijg je de vraag hoelang je grafrechten wilt kopen: 10, 20 of 30 jaar. Voor ons geen twijfel, 30 jaar, zodat we er voorlopig heel lang niet over na hoeven te denken. We verbaasden ons erover welke kosten daar aan verbonden zitten en dat we naast het grafrecht ook nog begraafrechten moesten betalen. En dan zoveel kleine dingen waar je over na moet denken. Wordt het een kistje of wordt het een mandje? Wat voor kleur wordt het dan? Wat wil je als rouwkaart? Wil je bloemen of geen bloemen? Wil je ballonnen? Wil je muziek? Waar moet de dienst plaatsvinden? Wanneer vindt het afscheid plaats? Wie nodig je uit? Zoveel vragen, maar gelukkig hoefden we die niet allemaal in 1 dag te beantwoorden. 

Eenvoudig houten kistje

Het werd een eenvoudig houten kistje met zachte warmgroene bekleding. De rouwkaart hebben we uiteindelijk zelf gemaakt, gebaseerd op zijn geboortekaartje. We hebben een PDF-bestand gekregen voor het kaartje en deze door onze uitvaartbegeleider laten afdrukken. Daarnaast moesten we gaan nadenken hoe we de afscheidsdienst vorm wilden geven. Samen hebben we de muziek en liedjes uitgezocht. Allebei wilden we wat zeggen tijdens de dienst en onze voorganger hebben we gevraagd ook iets te delen. We wilden graag bloemen, maar vonden het moeilijk om die te kiezen. Veel van de ‘gebruikelijke’ bloemstukken vonden we een beetje stijfjes en niet echt mooi voor een kindje van 6 maanden. 

Vervoer naar de begraafplaats

Uiteindelijk werd het een springerig boeket met blauw en witte bloemen, met daarin 2 duifjes geprikt. Een laatste ding waar we over na moesten denken was het vervoer naar de begraafplaats. Onze eigen auto vonden we er niet geschikt voor en we zagen het ook niet zitten om zelf te rijden, maar we wilden wel graag als gezin van 4 in één auto zitten. Het werd een 5 persoons zwarte auto, met genoeg ruimte achterin voor het kistje. We besloten om in de rouwweek zelf geen condoleances te doen, behalve voor de naaste familie. Voor de anderen die wel afscheid wilden nemen, was er na de dienst gelegenheid om dit te doen, onder het genot van wat drinken en gebak. 

Totale kosten ruim 7000 euro

Er was zoveel wat er geregeld moest worden in vijf dagen tijd, maar de hulp van een ontzettend goede en fijne uitvaartbegeleidster voelde het niet alsof we 5 dagen dingen aan het regelen waren. Naast het regelen van dingen was er genoeg ruimte om te rouwen, te voelen en te huilen. En het hielp zeker mee dat we niet hoefden na te denken over het financieren van de uitvaart. Totale kosten uitvaart: €7030,71. van de uitvaart ontvingen we: €2953,00