Uitvaart voor een kindje van 16 weken zwangerschap

22 november 2021 is onze zoon Aiden geboren. Terwijl ik dit schrijf heb ik een foto voor me van ons drieën net na zijn geboorte. Aiden is geboren na een zwangerschap van bijna 16 weken. Dus een heel klein mannetje die net in ons handen pasten. Helemaal af maar heel klein. Vol trots waren wij toen Aiden geboren was maar er was heel veel  verdriet.

De reden dat Aiden eerder geboren is en dus overleden is omdat hij een genetische afwijking bleek te hebben waardoor hij zwaar meervoudig gehandicapt zou zijn. Dit is gevonden nav de vlokkentest die wij bewust afgenomen hebben omdat ik draagster ben van het syndroom waardoor onze oudste zoon een meervoudige beperking heeft. We hadden twee keuzes en hebben gekozen om de zwangerschap af te breken. Aiden is onze 2e zoon. Onze oudste zoon, Kian, leeft met het ATR-X Syndroom, meervoudig beperkt: geestelijk, lichamelijk, slechthorend en slechtziend. Ondertussen is Kian een vrolijke puber van 10 jaar maar met alles in het leven heeft hij hulp & zorg nog en dit zal altijd zo zijn.

Geboorte van een overleden kindje

Je komt dan in een andere wereld terecht, ineens moet je nadenken over hoe je dat gaat aanpakken. Er zal geen geboorte komen van een levend kind maar eentje die overleden is tijdens de bevalling of in ons geval in de handen van mijn man kort na zijn geboorte. Wilden we hem begraven of cremeren? We hadden alle vrijheid om te doen wat we wilde omdat hij voor 24 weken geboren is.

We hebben ervoor gekozen om na de bevalling Aiden mee te nemen naar huis en rustig afscheid van hem te nemen maar tegelijkertijd hem ook beter te leren kennen. Mooie foto’s te maken als gezin samen en ook kon familie langs komen. Iemand die we goed kende kwam vanuit Stichting Still, deze foto’s waren gratis. We hebben later bij haar een mooi boek laten maken, de kosten hiervan is natuurlijk persoonlijk. Je kan het zo uitgebreid maken zoals je wilt. Ook hebben we een herinneringsdoos laten maken waar alle kaartjes en herinneringen van Aiden in zitten. Ook op zijn jaar dag kwamen er nog wat kaarten binnen en deze bewaren we ook. Alles wat ons aan Aiden herinnert gaat in deze doos. Soms kijken we er vaak in en soms heel weinig, is maar net waar onze behoefte ligt.

Talloze opties

Via een vriendin kreeg ik de tip om een zandknuffel te laten maken met het geboortegewicht van Aiden. Maar omdat Aiden maar 100 gr woog werd dat een mini-knuffel. Deze maakt ook onderdeel van onze Aiden herinneringen. Mijn zus gaf me een knuffel met zijn naam erop en deze ligt op het bed van Kian. Elke avond als ik Kian een kus geef, dan kijken we samen even naar Aiden. Elke ochtend ook weer.

Vanuit het ziekenhuis krijg je tips welke uitvaartbedrijven er zijn maar we hadden al eentje op het oog die achter ons huis staat. Zij zijn onderdeel van Dela. Er zijn opties waar je voor kan kiezen, wil je een aula dienst, of niet, urn erbij voor de as, wil je de as ergens door hun laten uitstrooien of laten opslaan of kies je zelf wat de asbestemming wordt? Zo zijn er nog talloze opties waar je uit kan kiezen, het is behoorlijk veel.

Mooi maar simpel

Wij hebben het mooi maar simpel gedaan. De crematie vond plaats op 26 november en was zonder aula dienst. We kregen een eigen kamer waar Aiden heel mooi kwam te liggen op een kleine podium. We hebben zelf een kist gekocht waar hij in lag. Er was muziek, koffie & thee, plek om samen te ontspannen in deze ruimte. Het was fijn, even samen als gezin van 4 en afscheid nemen van onze 2e zoon en broertje. Onze oudste zoon had er niet veel besef van maar toch leek hij het erg fijn te vinden zo samen. Er lagen boekjes op tafel waar mooie gedichten in stonden. We hebben gepraat met Aiden. Hem vast gehouden voor de laatste keer en geknuffeld.

Het was fijn. Daarna liepen we met z’n allen naar de plek waar hij gecremeerd zou worden en lieten we hem daar achter. Nog een laatst keer een aai over zijn bolletje en even samen zijn en toen hebben we hem weggelegd. We hebben bewust gekozen er niet bij willen zijn als het gebeurde en zijn toen naar huis gegaan. 1 week later mochten we zijn as ophalen.

Samen gehuild, gepraat, geknuffeld

De kosten van Dela waren € 693,00. Dat is dus voor een vrij simpele crematie. Twee dagen voor de crematie hadden we een kleine bijeenkomst bij ons thuis met familie die dicht bij ons stond. Samen gehuild, gepraat, geknuffeld met elkaar. Dat was heel fijn en het was voor het eerst dat iedereen Aiden ook ontmoette en tegelijk afscheid nam. Bijzonder om dat samen te doen. De kosten die je hierin maakt met koffie, thee, koek is natuurlijk heel persoonlijk.

Er is veel mogelijk en weet dat alles bijna wel kan. We zijn dankbaar voor de foto’s samen, voet & hand afdrukken, bijeenkomst met familie, weekje als gezin van 4-en thuis en daarna het afscheid.

Dit is iets waar je eigenlijk nooit over nadenkt maar we hebben in de week voor de bevalling heel bewust gekozen voor een bepaald doosje, doekje en knuffel waar Aiden in kwam te liggen. Ik heb met de knuffel geslapen in die paar dagen ervoor. Ik wist dat Aiden niet meer zou leven als hij er was maar toch zo voelde ik dat hij met mij op een betere plek was.

Veel op gevoel gedaan

We hebben heel veel op gevoel gedaan en waar we voor kozen, het moest goed voelen.

De kosten die we in het doosje, doekje, knuffel gemaakt hebben kan natuurlijk zo goedkoop of duur als je het wilt. We hebben een mooie en simpele thee doosje bij de Dille en Kamille gekocht en de binnenkant eruit gehaald. Hier is Aiden in gecremeerd. Een ovenschaal met deksel gekocht waarin hij de dagen dat hij thuis was in lag met water zodat hij zo lang mogelijk mooi bleef. In de avond deden we de ovenschaal met water in de koelkast en overdag hadden we koel elementen eronder. Het klinkt allemaal heel vreemd en gek. Dat vonden wij ook toen we hoorde dat het zo kon maar het was zo fijn om het zo te doen.

Aiden blijft ons kind

Aiden is en blijft altijd ons kind. Hoe klein hij was en de korte periode dat hij geleefd heeft in mijn buik en ik zijn schopjes mocht voelen, dat was heel bijzonder. Het voelde compleet en heeft ons een gezin van 4 gemaakt.

Als ik alles bij elkaar op tel hebben we rond de € 1300,- kosten gemaakt met alles erop en eraan.

Wat ik toekomstige ouders hierin wil meegeven is doe wat goed voelt. Alles mag en alles kan. Maar neem je tijd en neem echt afscheid en maak herinneringen. Doe dit op jullie manier want dit kan je nooit meer nog een keer doen. Hebben we spijt van hoe we het gedaan hebben? Nee zeker niet, in ons geval was dit het beste om te doen en ook de manier waarop paste heel erg bij ons.