Tips om als coach om te gaan met pril verlies

pril verlies

Coach, of begeleid jij mensen op wat voor manier dan ook? Ben je Rouw- of verliestherapeut, relatietherapeut, loopbaancoach, lichaamswerker, vrouwencoach, moedercoach. Heb jij aandacht voor pril verlies in de zwangerschap? Bij de helft van de mensen speelt het prille verlies van een kind in de zwangerschap. En maar een enkele coach heeft er oog voor.

Onverwerkt verlies heeft grote impact

Is dat erg? Ja, want dit onverwerkte pril verlies kan enorme impact hebben bijvoorbeeld op de relatie, de gezondheid en het werkplezier. Als je dat niet weet als coach, dan kun je de plank volledig misslaan. Dan blijf je bijvoorbeeld maar zoeken naar oorzaken of manieren die wél werken. Of je gaat pushen op acties die je cliënt moet nemen. Dat gaat niet werken, als je niet alle buttons kent waar je op kan pushen. Zo gaat je cliënt nooit het resultaat bereiken waarvoor hij of zij bij jou komt.

Als je het niet weet, kan je er niets mee

In zo’n situatie kan het zomaar zijn, dat het verlies van een kind in de zwangerschap speelt. Bij je cliënt of in de generatie vóór hem of haar. Maar goed, als je dat niet weet, dan kun je er ook niks mee. En als je wél weet dat er een miskraam of abortus was, maar als je niet weet wat je dan kunt doen, begin je ook niet veel.

Als dat zo doorgaat, kun je ontmoedigd raken. Na een paar van zulke ervaringen kun je zelfs denken dat je geen goede coach bent. Of misschien overweeg je te gaan stoppen met je praktijk? Geen aanlokkelijk vooruitzicht. En waarschijnlijk niet nodig.

Er is namelijk een oplossing:

Zorg dat je weet óf het thema van pril verlies speelt en weet wat je dan kunt doen om je coachee echt te helpen.

  • Als je ontdekt of een miskraam mogelijk impact heeft op het resultaat dat je cliënt bij jou wil bereiken, dan ontmantel je iets wat anders een enorme blokkade kan zijn.
  • Door respectvol om te gaan met dit thema win je meer vertrouwen van je coachee. Jullie bereiken sneller grotere resultaten, die je anders nooit had kunnen bereiken.
  • Als je je cliënten hierin kunt begeleiden, op een bewezen effectieve manier, die je gemakkelijk kunt integreren in jouw manier van werken, dan hoef je ze niet door te verwijzen. Dat verstevigt de band die je met je coachees hebt.
  • Het geeft je bovendien zelfvertrouwen, als je deze thematiek ook aankunt als coach.

Een voorbeeld:

Lotte werkt als rouw- en verliescoach. Maar ze wist niet goed wat ze kon doen bij miskramen of abortus. Dat verlies is vaak minder tastbaar, waardoor haar ‘gewone’ rouwaanpak niet aansloeg. Nu ze ook is opgeleid tot miskraambegeleider, weet ze hoe ze haar cliënten ook met dit prille verlies goed kan helpen. Dat maakt haar als coach completer.

Wat kun jij doen als coach? Drie suggesties

  1. Vraag in je intake of anamnese naar de zwangerschappen van (de partner van) je coachee. Én vraag naar de zwangerschappen van de moeder van je coachee.
  2. Weet wat je kunt doen als er inderdaad een doodgeboren kindje, een miskraam of een abortus is. Want, begeleid je je cliënten met vertrouwen, ook op dit thema? Dan behalen ze ook gemakkelijker grotere resultaten op de andere vlakken waarop je ze helpt.
  3. Onderzoek hoe dit voor jou speelt. In je gezin van nu of in je gezin van herkomst. Als coach kun je je cliënten immers maar begeleiden, tot het punt dat je zelf hebt uitgezocht…

Kortom, de helft van de mensen ervaart bewust of onbewust de impact van het verlies van een kind in de zwangerschap. Als coach moet je je daarvan bewust zijn, zodat je de best mogelijke interventies kunt doen. Dan stroomt het weer, in je begeleiding en in het leven! Wil je leren hoe je dat doet? Je bent heel welkom bij de gecertificeerde opleiding voor coaches van Miskraambegeleiding Nederland.

Miriam van Kreij is miskraambegeleiding voor professionals en oprichter Miskraambegeleiding Nederland.