Huisaltaar: Krachtplek voor herinneringen

huisaltaar

Jullie herkennen het vast. Dat je (zeker in het begin) het liefst alles dat je aan je overleden kind doet denken in de kamer zet. Beeldjes, urnen, vlinders, kaarsen, gipsen voetjes, knutsels van broertjes of zusjes, plukjes haar, foto’s, foto’s en… nog meer foto’s. Ik heb een kastje in de kamer staan, waar van alles op staat. Benja was 1 april 2021 drie jaar overleden, in die tijd verzamel je een hoop. Ik vind alles even mooi, maar bij elkaar staat het toch een beetje rommelig. Ik wil er iets mee. Maar wat? Een huisaltaar was de oplossing!

In mijn zoektocht kom ik A story to remember van Romy Hommersom tegen. Ze levert verschillende diensten, waaronder personal art, films van (een) overleden dierbare(n) en het maken van een mooi huisaltaar. Ik leer dat een altaar iets anders belichaamt dan een plek met foto’s en een urn.

Wat is een huisaltaar?

Dat is een plek in huis met tastbare herinneringen aan jouw dierbare(n), waar je letterlijk en figuurlijk bij kunt stilstaan. Eventueel aangevuld met symbolische en energetische items. Denk hierbij aan foto’s, edelstenen, droogbloemen en een kunstwerk waarin as is verwerkt. Het is een middelpunt voor persoonlijke spullen en herinneringen. Het kan één (klein) plekje in huis zijn zoals een schapje, een deel van een kast, maar ook een wand of een hele kamer. Het is afhankelijk van wat bij je past.

Wat is het verschil tussen een ‘altaar’ en een plek met foto’s, urn en beeldjes?

Een met zorg ingericht altaar kan een ware krachtplek worden die je helpt te ontladen én opladen. Een altaar kan gebruikt worden als bron van energie. Je kunt er een moment bij stilstaan of mediteren. Je doet dan in wezen een beroep op je onderbewustzijn. Je komt hierdoor makkelijker in contact met je emoties, verlangens, intenties en dromen.

Het werkt verzachtend en ondersteunend in een rouwproces. Je geeft hiermee het verdriet en de relatie bestaansrecht. Het is een steun in het helingsproces.

Het is een fijne manier om te eren en te herdenken, herinneringen levend te houden. Het geeft betekenis aan de overledene(n), de liefde die altijd blijft bestaan. De dood, de persoon/personen die er fysiek niet meer is/zijn, wordt op deze manier betrokken bij het leven. De dood en het leven staan in verbinding. Romy kan je helpen bij het maken van een huisaltaar onder andere via een inspiratie-call, zie mijn voorbeeld hierna. Maar ze geeft hier alvast tips zodat je zelf aan de slag kunt.

Dit artikel staat in NEL Magazine 4.

TIPS: Creëer zelf een huisaltaar

Maak je doel of je intentie zo helder en concreet mogelijk

Je weet dat je iets wilt of mist, maar je weet niet concreet genoeg wat je wilt bereiken. Als je niet weet waar je naar op zoek bent, ga je het ook niet gemakkelijk vinden. Waarom wil je een huisaltaar maken en waar moet het aan voldoen? Wat wil je eruit halen? Alleen met een heldere en concrete intentie kun je jouw unieke huisaltaar creëren.

Onthoud: Een altaar is, net als jijzelf, altijd in beweging

Laat het idee los dat het ‘af’ moet zijn of dat het altijd hetzelfde moet blijven. Het is oké om het altaar na verloop van tijd te veranderen. Verandering geeft energie. Het is goed bij jezelf te blijven checken of het altaar past bij waar je op dat moment staat in het leven.

Ga voor spullen die een verhaal vertellen, waar jij blij van wordt en waar je dankbaar voor bent

Zoek uit welke spullen voor jou waardevol zijn en ga voor de spullen op je huisaltaar die de relatie en de liefde symboliseren. Dit zorgt ervoor dat de levensenergie stijgt en kracht van het huisaltaar toeneemt. Als je er langsloopt, een moment bij stilstaat of bij mediteert, kun je contact maken met het verhaal en het gevoel dat erbij hoort. Dit biedt troost, steun, kracht en energie.

Ruim de rest van je huis op

Rommel in huis en rond het huisaltaar zorgt voor een extra dosis prikkels en leidt af (het kan de kracht of levensenergie belemmeren). Dit zorgt ervoor dat het doel of de intentie achter het huisaltaar niet  (geheel) gerealiseerd kan worden. Met rommel om je heen, die je herinneren aan alles wat je nog moet doen, wordt het moeilijk te ontspannen of contact te maken met je dierbare(n).

Maak je huis energetisch schoon

Niet alleen bergen afwas en stof zorgen voor onrust of verstoorde energie in huis. Naast stofzuigen en dweilen kun je je huis ook energetisch reinigen. Dit is zeker zo belangrijk om de energie in huis en in jezelf weer te laten stromen. Je kunt dit doen met salie en palo santo, maar er zijn verschillende manieren om dit te doen.

Blijf bij jezelf en volg je gevoel

Laat je niet afleiden door het grote aanbod aan accessoires. Je hebt een intentie en een doel voor ogen, maak keuzes die bij het plan passen. Vaak heb je 90% al in huis, de waarde zit in de spullen die er al zijn, die je terug doen denken aan je dierbare(n). De kunst is om het vorm te geven, te groeperen en te durven kiezen. Less is more. Onthoud: er is geen goed of fout, volg je gevoel, dát is juist.

Inspiratie-call

Wat is een inspiratie-call? Een sessie van een uur vol herkenning en inspiratie op het gebied van rouw, vormgeving en energiewerk. Een inspiratie-call is interessant als je wilt kennismaken met mij en mijn werkwijze,  jouw vraagstukken rondom de thema’s wilt bespreken, op zoek bent naar inspiratie over eren en herdenken, op een nieuwe manier wilt stilstaan bij jezelf en je dierbare(n).

Ik doe een inspiratie-call met Romy over mijn ‘huisaltaar’ in wording. Het is nu vooral een kastje met heel veel spulletjes van Benja erop. Ik wil er graag iets meer structuur in hebben en er meer een huisaltaar van maken. Ik heb Romy vooraf foto’s gestuurd van mijn kastje en de plek in de ruimte waar het staat. We doen de call via Zoom. Ze vertelt wat en laat wat dingen zien, door middel van mijn eigen foto’s, maar ook door andere voorbeelden die ze met shared screen goed kan uitleggen.

Romy: ‘Wat is je wens, wat zou je graag willen. Waar kan ik je bij ondersteunen en mee op weg helpen?’

Maartje: ‘Nou mijn gedenkplekje voor Benja voelt voor mij als een ‘rommeltje’ met (te) veel mooie spullen. Omdat alles bij elkaar staat, schiet het een beetje z’n doel voorbij en krijgt geen van de mooie spullen de aandacht die het verdient. Ik zou er graag wat structuur in aanbrengen.’

De inspiratie-call duurt een uur en ik ben verrast door de goede ideeën die Romy heeft. De tips die ze geeft zijn makkelijk uit te voeren, maar het zijn wel dingen die voor een grote verbetering zorgen en de juiste richting aangeven. Het geeft mij ook een goed gevoel en heel veel zin om ermee aan de slag te gaan. Dit zijn de punten die Romy bij mij onder de aandacht brengt.

  • Niet alles hoeft in het zicht te staan

‘Er staan nu veel spullen op de kastje, ik zie onder andere foto’s, kaarsen, stenen en beeldjes. Wat goed is om te bedenken, wanneer je een selectie gaat maken, is dat het één niet mooier is dan het ander. Je kiest niet de mooie dingen uit om te laten staan en doet de ‘minder mooie’ dingen weg. Alles kan even mooi en waardevol zijn, maar niet alles hoeft altijd in het zicht te staan. Je kunt rekening houden met de tijd van het jaar, een intens of minder intense rouwperiode of net waar je zin in hebt. Het is belangrijk je te realiseren dat het niet vast staat. Rouw is altijd in beweging, net als je altaar. Ik zie dat jouw spullen op een kast met lades staan. Je kunt ervoor kiezen om tijdelijk in één of twee lades de spullen op te bergen die je nu niet in het zicht zet. Door het met jouw juiste intentie daar te bewaren, dient het als krachtbron. Het hoeft niet in een la te komen het mag ook in een mooie doos of kist bewaard worden.’ Zo zijn de spullen binnen handbereik en kun je gemakkelijk wisselen?

Wat ben ik blij met deze tip. Ik vond het moeilijk om te kiezen omdat ik inderdaad dacht dat ik daarmee sommige dingen dan minder belangrijk zou vinden.

  • Neem de elementen als leidraad

‘Een leidraad die je kunt gebruiken om te kiezen bij wat je neer wilt zetten, is om van elk ‘element’ iets te nemen. Dus één of twee edelstenen, een kaars, een bloem of plant, een geur of wierook en iets van ether, zoals een foto of een urn met as. Deze kun je op elkaar afstemmen qua kleur of qua seizoen. Je hebt dan een mooie mix van elementen bij elkaar.

Voorbeelden: Je kunt kiezen voor spullen of afbeeldingen die symbool staan voor de elementen. Alle elementen samen zorgen voor balans (water, aarde, lucht, vuur en ether). Bloemen in een vaas staan bijvoorbeeld voor aarde en water. Wierook of aroma diffuser staat voor lucht. Kaars voor vuur. Ether staat o.a. voor verbinding met de mensen om je heen en jouw (overleden) dierbare(n). Het is een aanduiding voor dat waar het in wezen over gaat: het hart, het niet-materiële. Je kunt kiezen voor een foto of een horloge van de overleden dierbare(n).

  • Werk met lagen

Je kunt ook gaan werken met lagen. Nu staat alles op één laag: op het kastje. Maar je kunt ervoor kiezen om iets op te hangen aan de muur erachter of een plankje op te hangen waar je dingen op kunt zetten. Zo kun je meer kwijt op een meer gestructureerde manier. Het is speelser, overzichtelijker, het geeft meer diepte, spullen komen beter tot hun recht.

  • Meer verspreiden

Wat je ook nog kunt doen, want ik zag in de hoek nog een ander kastje staan, is dingen niet op één plek plaatsen. Je kunt andere plekken er ook bij betrekken. Én je hoeft niet alleen foto’s van overledenen neer te zetten, je kunt ook combineren met foto’s van mensen die nog bij je zijn.

Romy vindt het belangrijk om het leven en de dood samen vorm te geven in huis. Precies zoals het is. Beide zijn onderdeel van ons bestaan. Dat vind ik ook een goede tip. Ik heb natuurlijk Boaz en Benja, ik wil niet dat Boaz denkt dat ik alleen maar kaarsjes en bloemen bij Benja neerzet. Boaz is even belangrijk voor mij, hij hoort er net zo goed bij.

Om daar nog even verder op in te gaan, je kunt de twee hoeken met elkaar verbinden door de muur erachter een andere kleur te geven. Je zou bijvoorbeeld een band van de ene muur (achter je kastje) door kunnen laten lopen, het hoekje om naar de andere muur en daar ook wat spullen neerzetten of ophangen. Of alleen achter het kastje een vlak een andere kleur te geven, zodat het er meer gecentreerd uitziet.’

Wat een goede ideeën allemaal, ik ga er direct mee aan de slag.

Conclusie

Wat ik heb gedaan: meteen het kastje opgeruimd. Ik heb een paar spullen gekozen waarvan ik nu graag wil dat ze in het zicht staan en de rest heb ik heel voorzichtig in de twee lades daaronder gelegd. In die lades heb ik ook wat van Benja’s geurtjes gespoten, zodat ik ‘hem ruik’ elke keer als ik die lades open doe. Dit knapt al enorm op! Ik heb een plankje besteld, dat mijn vader netjes heeft opgehangen en verf om een stuk achter het kastje te schilderen. In eerste instantie wilde ik inderdaad de twee hoeken verbinden door een strook kleur. Maar ik heb besloten dat ik dat (voor nu) toch te veel vind en kies voor alleen achter het kastje een vlak verf. Ik vraag tussendoor nog wat advies over het te kleuren vlak aan Romy, ze helpt me weer goed op weg, Dit is het resultaat, ik ben er heel, heel blij mee!! Ik word vrolijk als ik ernaar kijk.

Romy Hommersom

Laat Romy je helpen om herinneringen vorm te geven, zodat jouw dierbare altijd is waar jij bent.

Naast de inspiratie-call kan Romy je op meerdere manieren helpen in je huis. Zoals met personal art (een film) of een huisaltaar. Ben jij iemand verloren of ga je iemand verliezen en verlang jij ernaar:

  • de herinneringen aan jouw dierbare tastbaar te maken?
  • jouw dierbare een mooie plek in huis te geven?
  • thuis te komen bij jezelf op een plek waar de energie klopt?

Ga voor inspiratie naar www.romyhommersom.nl