Dankjewel dat je mijn kind wil(de) zijn

dankjewel

Lieve Benja

Dankjewel dat je precies twee jaar geleden bij ons geboren bent. Dankjewel dat je twee maanden lang bij ons was. Dankjewel dat je me in die twee maanden én die twee jaar erna hebt geleerd dat onvoorwaardelijke liefde verder gaat dan de dood. Dankjewel dat je me toen ook hebt laten zien dat een mens oneindig veel verder kan dan ie ooit denkt te kunnen. Dankjewel dat je me hebt geleerd dat een mens zichzelf in alle opzichten en op alle fronten kan overstijgen als het om liefde gaat.

Dankjewel dat ik erbij was toen je je eerste ademteug nam. Dankjewel dat ik je hele leven voor je kon zorgen. Dankjewel dat ik dicht bij je mocht zijn toen je je laatste adem uitblies. Dankjewel dat je in mijn armen stierf. Dankjewel daarvoor.

Dankjewel voor de periode na jouw overlijden. Dankjewel voor de inzichten die ik kreeg. Dankjewel dat je mij op jouw manier hebt laten zien dat dood zijn niet betekent dat je weg bent. Dankjewel dat ik de liefde kan blijven voelen die ik voor jou heb en dat ik de liefde kan blijven voelen die jij voor mij hebt. Dankjewel dat je me liet zien dat ons lijntje niet gebroken is en nooit zal breken.

Dankjewel dat je me liet zien waar het leven echt om draait. Dankjewel dat je me vernieuwde passie voor het leven gaf. Dankjewel dat ik nu begrijp dat het er in het leven om gaat dat je jezelf wordt. Dankjewel dat je me liet zien dat ik, ikzelf en niemand anders verantwoordelijk is voor mijn eigen geluk en mijn eigen leven. Dankjewel dat je me liet zien dat er altijd een keuze is. Hoe moeilijk deze keuzes ook kunnen zijn, er is áltijd een keuze.

Dankjewel dat je mijn angst wegnam. Dankjewel dat je me liet ervaren dat ik het allerergst aankan wat er bestaat, want er zal nooit iets erger zijn dan een kind verliezen. Dankjewel dat ik daardoor niks meer uit de weg ga, want ik weet dat ik het aankan. Dankjewel dat ik daardoor verder kom dan ik ooit had kunnen denken.

Dankjewel dat je me helpt bij mijn missie. Dankjewel dat ik dankzij jou de wereld mag laten zien dat er bij het overlijden van een kind meer is dan alleen verdriet. Er is trots. Er is dankbaarheid. Er is zo on-ge-loof-lijk veel liefde. Ik ga verder met missie, ik wil alle ouders vertellen dat de liefde van hun overleden kind niet weg is. Net zoals jouw liefde er nog is, is de liefde van alle kinderen die bij jou zijn er ook nog. Ik wil alle ouders vertellen dat ze, wanneer ze dit hebben meegemaakt en hun leven verder leven, iets doen wat bijna onmogelijk is. Dat ze daarom niet alleen heel trots mogen zijn op hun kind maar ook onvoorstelbaar trots op zichzelf.

Lieve Benja, mooie man, dankjewel dat je mijn zoon bent. Niet meer hier op aarde bij mij, maar ik voel je dichterbij dan ooit.

Dankjewel dat ik jou mocht dragen. Dankjewel dat je mij nu draagt.

Ik ben vreselijk trots op ons!
Dikke kus, mama.